eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Drámai jóslat: elmenekülhetnek a bankok Európából - komoly következmények lesznek

Drámai jóslat: elmenekülhetnek a bankok Európából - komoly következmények lesznek

Négy százalékkal nőhet a bankok költsége a brit európai uniós tagság megszűnése miatt, tőkeszükségletük pedig akár 30 százalékkal is emelkedhet - derül ki az Oliver Wyman elemzéséből.

A globális vállalati tanácsadó cég jelentése - amelyet a Financial Times című üzleti lap ismertetett keddi számában - az eddigi legrészletesebb a tekintetben, hogy milyen következményekkel járhat a bankszektor számára a Brexit, vagyis Nagy-Britannia 2019-ben várható távozása az Európai Unióból.

A ház szerint a kiválást kísérő bizonytalanságok arra sarkallhatják a pénzintézeteket, hogy

felszámolják európai központjaikat és az Egyesült Államokba vagy Ázsiába csoportosítsák át erőforrásaikat.

A tanácsadó cég vállalati és intézményi banki szolgáltatásokkal foglalkozó ágának európai igazgatója szerint a bankok jelenleg azzal vannak elfoglalva, miként folytathatnák jelenlegi tevékenységüket a Brexit után, de előfordulhat, hogy csak azt követően alakítják ki a számukra kedvező működési modellt, ha már stabilizálták helyzetüket az Egyesült Államokban vagy Ázsiában.

Az Oliver Wyman becslése szerint a középvállalkozásoknak, nagyvállalkozásoknak és a kormányzati szerveknek szolgáltatásokat nyújtó bankoknak

30-50 milliárd font - 15-30 százalék - plusz tőkére lesz szükségük új európai tevékenységükhöz, éves költségeik pedig egymilliárd fonttal, 2-4 százalékkal emelkedhetnek.

Beárazták a Brexitet

A Financial Times emlékeztetett arra, hogy a nagybankok közül elsőként az HSBC "árazta be" a Brexitet. Hétfőn közzétett becslésében azt közölte, hogy a sok bizonytalansággal kísért folyamat jelenleg 200-300 millió fontjába kerül, globális tevékenységére vonatkozóan pedig akár egymilliárd font is lehet a káruk. A pénzintézet

a veszteségek enyhítésére azt tervezi, hogy az Egyesült Királyságban lévő hatezer munkahelye közül ezret Franciaországba telepít.

Az elmúlt hetekben egyre több bank tette közzé a kiválásra vonatkozó elképzeléseit. Ennek oka részben az, hogy a brit jegybank, a Bank of England arra kérte őket, készítsenek terveket a "kemény Brexit" esetére, vagyis arra, ha Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével együtt kivonul az Európai Unió egységes belső piacáról is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×