Így lehet automatikus az adónemek közötti átvezetés

InfoRádió
2017. július 31. 08:12
Az adózás rendjéről szóló törvény szerint az ügyfél kérésére történt, adónemek közötti átvezetéseket 30 napon belül köteles elvégezni az átvezetéseket a Nemzeti Adó és Vámhivatal. Bár ez általában hamarabb megtörténik, azonnali átvezetésre nincs lehetőség, a NAV ugyanis minden tételnél ellenőrzi a jogszabályi megfelelőséget - mondta Leopold Róbert, a NAV vámszakmai szóvivője az InfoRádióban.

Az adózás rendjéről szóló törvény 30 napban határozza meg az átvezetés maximális időkorlátját – mondta el a NAV vámszakmai szóvivője. Leopold Róbert hozzátette, az átvezetés és a kiutalás összekapcsolódik, ugyanis nemcsak az ügyfél által benyújtott kérelem időpontját kell figyelembe venni, hanem a túlfizetés feletti rendelkezési jog esedékességét is.

„Ha például a kérelem beérkezésének időpontjában a túlfizetés feletti rendelkezési jog nem nyílt meg – a társasági adó esetében ez május 31. -, akkor az esedékességtől kell számítani a 30 napot. A kérelmek elbírásakor a NAV az adott adónem egyenlege mellett megvizsgálja azt is, hogy az adófizető más adónemen fennálló kötelezettségének is eleget tett-e. Ha igen, megtörténik az átvezetés és a kiutalás.”

Azonnali átvezetés azért nem lehetséges, mert időbe telik, amíg az adóhivatal minden feltételt, adónemet átvizsgál, ennek van átfutási ideje – tette hozzá a NAV vámszakmai szóvivője.

„Abban az esetben, ha az adófizető nem az adott adónembe fizet be, az adóhivatalnál hiányként jelentkezik, a NAV-nak ki derítenie, hogy az ügyfél eleget tett-e az adófizetési kötelezettségének. A rendszer automatikus kiegyenlítődésére csak abban az esetben van lehetőség, ha az adóhivatal tudomást szerez arról, hogy a túlfizetés azért történt, mert az ügyfél egyszerre két adófizetési kötelezettségének tett eleget.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Így lehet automatikus az adónemek közötti átvezetés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást