eur:
394.67
usd:
370.75
bux:
65427.32
2024. április 19. péntek Emma

Sokat kell fizetniük a hanyag gazdáknak

A szőlő aranyszínű sárgasága miatt Húszhektárnyi szőlőültetvényt számolt fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, hogy megakadályozza egy veszélyes fertőzés terjedését. A hatóság utólag fizetteti ki az elhanyagolt területeken végzett munka költségét a földtulajdonosokkal - írta a Magyar Idők.

A Dunántúl hét megyéjében összesen 80 hektár elhanyagolt szőlőterület gondozására szólította fel az érintett gazdákat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Tették ezt annak érdekében, hogy megakadályozzák a szőlőültetvényeket veszélyeztető aranyszínű sárgaság terjedését.

Bár a Nébih tájékoztatása szerint a tulajdonosok többsége eleget tett az előírásoknak, a továbbra is gondozatlanul hagyott 20 hektáron közérdekű védekezés részeként a hatóság vágja ki a tőkéket.

A Badacsony-hegyen összesen 24 elhanyagolt ültetvényt találtak, melyek összterülete eléri a 6,4 hektárt, ebből a Nébih szakemberei összesen 1,2 hektáron védekeznek a tőkék felszámolásával a kór ellen.

Az elvégzett munka költségét a hatóság utólag kifizetteti a tulajdonosokkal, illetve a földhasználókkal. A borsos számla mellett jelentős bírságra is számíthatnak az érintettek. A szőlő aranyszínű sárgaságát eddig Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Baranya, Somogy, Veszprém és Fejér megyében azonosította a hatóság.

A fertőzés miatt körülhatárolt területekre szigorú növényegészségügyi intézkedések vonatkoznak, amelyek célja a fertőzés felszámolása és a betegség terjedésének megakadályozása. A kórt kisebb távolságon belül különféle kabócafajok terjesztik. Mivel az aranyszínű sárgaságnak nincs ellenszere, ezért a szakemberek a betegséget terjesztő rovarok gyérítésével igyekeznek megelőzni a járvány kialakulását.

A kórokozó elleni harcban kiemelt jelentőségű a gondozatlan területek felszámolása, az elhagyatott parcellákon élő kabócák ugyanis könnyedén megfertőzhetik az egészséges növényeket is.

A Nébih jelezte: a történelmi jelentőségű szőlőtermő vidékeink megóvása, valamint az ültetvényüket szakszerűen gondozó gazdák érdekeinek védelme közös ügyünk. Ha az elhanyagolt területeket újból gondozásba veszik a tulajdonosok, nemcsak a járványt sikerülhet megállítani, hanem a hatósági bírságot is elkerülhetik az érintettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×