eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Drasztikusan emelni kell itthon a cigaretta árát

Drasztikusan emelni kell itthon a cigaretta árát

Bár jövőre Magyarországnak is meg kell felelnie a cigaretta jövedéki adójára vonatkozó uniós előírásnak, egyelőre messze vagyunk a céltól. Idén már nem lesz adóemelés, de jövő márciusig valamit lépni kell.

A cigaretta jövedéki adójának az év végéig valamennyi európai uniós országban el kell érnie az előző év súlyozott átlagárának 60 százalékát. Egy 2011-es uniós rendelet értelmében eddig több ország, köztük Magyarország is haladékot kapott, hogy teljesítse ezt a követelményt, de Magyarországon kívül már minden ország teljesítette a követelményeket.

Idén azonban már egészen biztosan nem emelik a cigaretta jövedéki adóját - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium a Napi.hu kérdésére.

A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az adóminimum elérésének határideje január 1., a cigaretta súlyozott átlagárát a megelőző naptári év adatai alapján minden évben legkésőbb március 1-jéig kell meghatározni. Ebből következően 2018. március 1-jét követően vizsgálható, hogy a 2017-es átlagár alakulásának függvényében szükséges-e további lépéseket tenni az uniós előírás teljesítése érdekében. 

A legkézenfekvőbb változtatás az adóemelés, amely nagyon komoly áremelkedést hozna.

Az Európai Bizottság idén januárban készített összeállítása szerint a súlyozott átlagár ezer szálanként 54 753 forint volt itthon, amiben a jövedéki adó szintje még az 55 százalékot sem érte el - ez egyébként 29 888 forintot jelentett.

Az uniós minimum 60 százalék vagy legalább 115 euró (35 250 forint) ezer szálanként - ha ezt az összeget eléri az adó, akkor nem kell tartani a 60 százalékos arányt az árhoz képest.

Ha marad az 5 százalék körüli drágulási ütem, akkor a súlyozott átlagár idén 57 500 forint körül lehet majd. Ennek a 60 százaléka 34 500 forint, amely azt jelenti, hogy ezer szálanként 4600 forintos emelés lenne szükséges.

Ez egy dobozra vetítve 92 forintot jelentene. 

A nagy kérdés az, hogy a kormány mikorra időzíti az esetleges adóemelésről szóló döntést, hiszen tavasszal választások lesznek. Az is kérdéses, hogy az Európai Unió él-e valamilyen szankcióval, ha Magyarország nem teljesíti a követelményeket, illetve hogy ezt a döntést mikor hozza meg.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×