eur:
393.94
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sorra itt hagynak bennünket a külföldi vendégmunkások

Az elmúlt években nőtt azoknak a Magyarországon betanított külföldi vendégmunkásoknak a száma, akiket a magyar munkaerőhöz hasonlóan a magasabb bérezés Nyugat-Európába csábított - mondta az Inforádiónak a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. László Zoltán szerint nem csak a béreket kell rendezni, hanem a munkakörülményeket is javítani kell ahhoz, hogy megtartsák a dolgozókat.

A vasas szakszervezet testközelből éli meg azt a terebélyesedő gyakorlatot, hogy a Magyarországon betanított külföldi vendégmunkások jobb fizetésért cserébe Nyugat-Európába távoznak - mondta el az InfoRádiónak a szakszervezeti szövetség alelnöke.

A jelenség - tette hozzá - elsősorban az ukrajnai és a szerb vendégmunkásokat érinti, de vannak a távozók között koszovóiak, sőt mongol és kínai munkások is. 

"A Nyugatnak szakemberekre, munkásemberekre van szüksége és azokat leginkább itt találnak,

mert az itteni bérek minden fejlesztés ellenére még mindig elmaradnak az ottaniaktól" - mutatott rá László Zoltán.

Nehéz kérdésnek nevezte,  miként lehetne ezt a helyzetet megoldani. A probléma ugyanis  hosszú évek alatt állt elő és nagyon rövid idő alatt robbant ki: gyakorlatilag másfél-két éve kezdtek távozni a szakemberek és nincs más helyettük. Ráadásul a növekvő szakember-hiány miatt veszélyes jelenségekkel szembesülnek. 

"Eleinte csak azt láttuk, hogy csökkennek az elvárások az új kollégák toborzásánál. Majd azzal szembesültünk - ami már nagyon veszélyes -, hogy csökken a betanítási idő. Tudunk olyan, például fémmegmunkálással foglalkozó cégről, ahol már szakembert nem feltétlenül találnak, ezért betanított munkással is próbálkoznak, és a korábbi 1-3 hónapos betanítási időt szinte napokra vagy órákra csökkentették" - számolt be László Zoltán. 

A szakszervezeti vezető szerint

a béreknek nyilvánvalóan igazodniuk kell

ahhoz a színvonalhoz, amely képes arra, hogy itthon tartsa az embereket. Ezt ki kell tudniuk gazdálkodni a vállalkozásoknak.

Ez azonban nem elegendő: 

a munkakörülményeket is javítani kell ahhoz, hogy megtartsák a dolgozókat.

"Igen fontos kérdés a munkahelyi hangulat: egyre fontosabb, hogy milyen a munkahelyi vezetés, a munkaszervezés, ami az emberek hétköznapi közérzetét befolyásolja" - mutatott rá László Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×