Vészhelyzet a boltokban: hiánycikk lesz egy alaptermék

InfoRádió
2017. július 17. 14:20
A vaj ára több mint kétszeresére nőtt egy év alatt. A durva folyamat az elmúlt hetekben fokozódott és többen figyelmeztetnek arra, hogy karácsonyra eltűnhet ez a termék az európai boltok polcairól.

A vaj ára egy év alatt több mint 100 százalékkal nőtt - írja a Napi.hu egy lengyel lap cikke alapján. Az európai piacon az elmúlt két hónap alatt a vaj nagykereskedelmi ára 40 százalékkal emelkedett, egy év alatt több mint 100 százalékkal - és az elemzők szerint a folyamatnak még egyáltalán nincs vége.

Az Eurex termékpiacán egy tonna vaj ára jelenleg körülbelül 6,3 ezer euró - május elején még 4500 euró körül mozgott az ár, egy éve 3000 euró volt. Az utolsó két hónapban

Európában 40 százalékkal, Németországban egy év alatt 60 százalékkal drágult a vaj. 

Szakértők szerint a következő hetekben a vajár az egekbe fog szökni, és még az sem kizárt, hogy karácsonyra néhány országban hiánytermék lesz. Egy hete a brit tejóriás, az Arla cég a BBC-ben szintén arra figyelmeztetett, hogy

karácsonyra hiánycikk lehet a vaj az üzletek polcain.

Piaci okok állnak a háttérben, egyre több fogyasztó keresi a vajat a margarin helyett, másrészt az orosz exportembargó és az uniós tejtermékek piacának liberalizációja miatt csökkent a tej termelése. Ezt a folyamatot nem lehet egyik napról a másikra visszafordítani. Egyre kevesebb a fiatal tehenek száma Európában, ehhez járult a kedvezőtlen időjárás Ausztráliában és Új-Zélandon, ami a tejimport lehetőségét korlátozza, ráadásul az európai termelők egyre több vajat visznek ki a kínai piacra.