eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Komoly változás a csekkbefizetésnél, mindenkit érint

Komoly változás a csekkbefizetésnél, mindenkit érint

Nem kérnek személyazonosítást a postai dolgozók azoknak a jelölés nélküli csekkeknek a befizetésénél, amelyek láthatóan közüzemi díjat tartalmaznak – közölte a Magyar Posta Zrt. a Magyar Idők érdeklődésére. A nemrég hatályba lépett jogszabálymódosítás ellenére ugyanis sok sárga csekken nem szerepel az azonosítás alól mentes (M) vagy feltételesen mentes (FM) jelzés, de nem kell kétségbe esnie annak, akinek a kezébe ilyen kerül.

Ha hatósági összegekről – adó, pénzbírság és illetékek – szól a készpénzátutalási megbízás, továbbra sem kell felmutatni a személyi igazolványt. Ezek a sárga csekkek a jobb felső sarkukban M jelzéssel kerülnek forgalomba.

A rózsaszínű csekkek belföldi postautalványok, és sem az M, sem az FM jelzés nem szerepel rajtuk, ezért az összeghatártól függetlenül minden esetben szükséges a személyazonosság ellenőrzése.

A közműszolgáltató – vagyis a kedvezményezett számlatulajdonos – egyébként maga döntheti el, hogy ad-e arra vonatkozó jognyilatkozatot,

hogy az ő csekkjei feltételesen mentesnek minősüljenek. Ha nem teszi, akkor a gyártó jelölés nélküli bizonylatot köteles gyártani.

A Nemzeti Közművek a Magyar Időknek jelezte: társaságai eljuttatják a Magyar Posta Zrt.-hez a szándéknyilatkozatot, amely alapján az

engedélyezi a megbízásokon az FM felirat feltüntetését és ezzel a feltételes mentességet.

A közműholding korábban az ország három déli megyéjében működő, nemrégiben országos egyetemes szolgáltatói engedélyt szerzett villamosenergia-szolgáltatója, a Démász által kibocsátott számlákhoz kapcsolódó fehér csekkein már szerepel az FM jelzés.

Komoly változás a csekkbefizetésnél, mindenkit érint

A mintegy ötször több ügyfelet, a teljes hazai lakosságot kiszolgáló földgázszolgáltató, a Főgáz esetében ez jövő héten valósul meg.

A Főtáv Zrt. azt közölte: dolgozik azon, hogy a készpénzátutalási megbízásaira felkerüljön az FM kód, jelenleg mindennek a technikai lebonyolítása zajlik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×