eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Drasztikusan emelkedik az áfa, sokan nagyon rosszul járnak

Drasztikusan emelkedik az áfa, sokan nagyon rosszul járnak

Az áfakulcs ismételt 27 százalékosra emelkedése jelentősen megdrágíthatja az új lakásokat, de különösen nagyon érzékenyen érintheti azokat, akik már belevágtak a lakásvételbe, ugyanakkor a kiszemelt ingatlan csak a 2019. december 31-ig élő kedvezményes áfakulcs időszaka után készül el.

Bár 2020 még messze van, de akik most vásárolnak új lakást, több ok miatt is érzékenyen érintheti a projekt csúszása. Az egyik leginkább pénztárcát érintő késedelem, ha a projekt végül 2019. december 31. után készül csak el, vagyis akkor, amikor az új lakásokra vonatkozó áfa ismét 27 százalékra emelkedik, ami a mostani 5 százalékos kulccsal szemben drasztikus változás lesz, és

jelentősen növelheti a befizetendő részletek összegét

- írja a Portfolio.

Már most ezer felett van az olyan legalább négylakásos társasházban épülő lakások száma, ahol a tervezett átadás egy évet is csúszik a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint. 

Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető adójogásza a lapnak elmondta, egy már megkezdett projekt esetében a felek általában olyan végleges szerződéssel rendelkeznek, amely alapján a végső átadásra később kerül sor, például csak 2020-ban. Jellemző azonban, hogy már a végső átadást megelőzően is van fizetési kötelezettsége a vevőnek. Nagyon sok múlik azon, hogy a felek miként állapodtak meg, de

az áfa szempontjából az ingatlanátadás teljesítési időpontja a meghatározó.

Ha a végső átadásra csak 2020-ban kerül sor, akkor nagy az esélye, hogy a vételár legalább egy részét már a magasabb általános áfamérték fogja terhelni.

Ha előlegfizetést is tartalmaz a szerződés, akkor az előleget úgy kell tekinteni, hogy az az áfa arányos (még kedvezményes) részét is magában foglalja, és az emelt áfamérték majd csak a már megfizetett előleg nettó összege és a végösszeg különbözetére rakódik. 

Nagyon lényeges kérdés, hogy a felek nettó vagy bruttó árban állapodnak-e meg.

Ha az utóbbi, akkor a vevő akkor sem fizet majd többet, ha egyébként közben emelkedik az áfamérték, a kivitelező (eladó) bevétele ilyenkor azonban kisebb lesz. Fordított esetben az esetleges áfakockázat a vevőt terheli.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×