eur:
393.2
usd:
366.98
bux:
66561.41
2024. április 25. csütörtök Márk

Tilos lesz a benzin és dízel üzemű új autók értékesítése

Franciaországban 2040-től megtiltanák a benzin és dízel üzemű új autók értékesítését.

A belső égésű motorral szerelt új autók értékesítésének betiltását tervezi 2040-re Franciaországban Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter.

"2040-ig bezárólag valamikor be fogjuk tiltani a benzin és dízel üzemű új autók értékesítését" - fogalmazott a miniszter a "tiszta" energiaforrások részarányának a növelésére és a párizsi környezetvédelmi egyezmény célkitűzéseinek a teljesítésére lefektetett ötéves terv bemutatására rendezett sajtótájékoztatón.

Közölte, hogy az előzetes egyeztetések alapján a francia autógyártók fel vannak készülve a kormány "kemény feltételeinek" teljesítésére a kitűzött határidőre.

A francia környezetvédelmi miniszter bejelentése egy nappal követi a kínai tulajdonban lévő Volvo Cars bejelentését, hogy 2019-től kezdődően már kizárólag csak hibrid vagy tisztán elektromos modelleket fog gyártani.

A kormány emellett programot indít az 1997 előtt gyártott dízel és 2001 előtt gyártott benzines autók lecserélésének támogatására új vagy később gyártott használt autókra - közölte.

Nicolas Hulot bejelentette egyúttal azt is, hogy 2022-re teljesen felszámolják a széntüzelésű erőműveket, amelyek jelenleg a francia áramtermelés 5 százalékát adják. Az atomenergia részarányát pedig a jelenlegi 75 százalékról 50 százalékra csökkentik 2025-re.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×