eur:
394.07
usd:
365.69
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Akinek nincs munkája, ezért talál majd nehezen

Akinek nincs munkája, ezért talál majd nehezen

Többen dolgoznak Magyarországon, mint egy éve, és csökken a munkanélküliségi ráta. Elemzők szerint akiknek most nincs munkájuk, azok már nagyon nehezen fognak találni.

A 2017. március-májusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma, az egy évvel korábbihoz képest 48 ezer fővel, 203 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,1 százalékponttal, 4,4%-ra csökkent. Ugyanebben az időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 393 ezer fő volt, 79 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.

A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 3,0 százalékponttal, 10,8%-ra csökkent, ebben az időszakban a munkanélküliek egyhatoda ebből a korcsoportból került ki. A 25-54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 1,1 százalékponttal, 3,9%-ra mérséklődött, míg az egyre nagyobb munkaerő-piaci aktivitást mutató 55-64 évesek mutatója lényegében nem változott, 4,2% volt.

A munkanélküliség átlagos időtartama 16,6 hónap;

a munkanélküliek 44,2%-a legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít - írja a Pénzcentrum.

Horváth András, a Takarékbank elemzője a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott: a legjobb munkavállalási korú, 20-64 éves korosztály 72,7 százaléka dolgozott, ami

már 1,3 százaléka meghaladja az EU28-ak 71,4 százalékos átlagos rátáját,

de további erőfeszítésekre van szükség az egyik fő versenytárs cseh gazdaság 77,6 százalékos rátájának eléréséhez.

 Virovácz Péter, az ING Bank arra hívta fel a figyelmet, hogy megállt a munkanélküliek korábbi hónapok látott enyhe, havi bázisú emelkedő trendje. 

A munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére

a magyar gazdaság továbbra is közel 800 ezer fős munkaerő-tartalékkal rendelkezik

a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve. Figyelembe kell venni azonban, hogy a fenti csoportok egy részének a foglalkoztathatósága problémás, így érdemi beavatkozások szükségesek a nyílt munkaerőpiacon való megjelenésükhöz – vélekedett Horváth András, és a közszférából több tízezer magasan képzett munkavállaló versenyszférába való átvezetésére lenne szükség az egészségesebb hazai foglalkoztatási szerkezet érdekében.

A Takarékbank szerint a foglalkoztatottak száma szezonális hatások miatt a következő hónapban lépheti át újból a 4,4 millió főt, majd nyár végére megközelítheti a 4,5 milliót. Várhatóan tovább csökken a munkanélküliek száma, idén a nyár második felére 4 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta.

Az ING szerin is a közeljövőben az elmúlt években megszokottnál lassabb ütemű lehet a munkanélküliségi ráta csökkenése. Ennek oka abban keresendő, hogy a jelenlegi környezetben fennmaradó munkanélküliség többnyire strukturális természetű, azaz a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben

munka nélkül maradók feltehetőleg csak nagy erőfeszítéssel lennének foglalkoztathatók.

Úgy vélik, munkanélküliségi ráta meglátásuk szerint év végére 4 százalék közelébe süllyedhet, miközben a bérek emelkedése kétszámjegyű lehet.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×