Százezrek foglalkoznak már itthon pénzbehajtással

InfoRádió
2017. június 19. 10:13
A múlt évben félmilliónál is több pénzbehajtást kezdeményeztek a hitelezők adósaik ellen, s az idén is túllépi az ötszázezret az ügyek száma. Legtöbbször az elmaradt rezsidíjak és a kifizetetlen telefonszámlák miatt veszi kezdetét jogi eljárás.

Igencsak megugrott az utóbbi időben a pénzbehajtások száma idehaza - írja a Magyar Idők. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hivatalos statisztikája szerint 2015-ben 460 ezer eljárás indult, 2016-ban hatvanezerrel nőtt az ügyek száma. A lendület idén is kitart: az első öt hónap több mint kétszázezer új eljárást hozott, és biztosan félmillió felett lesz az ügyek száma.

Az idei eljárások nagyjából kétharmadát a közműcégek és a telekommunikációs társaságok kezdeményezték. Ezek mellett bőven vannak parkolási büntetések és bliccelések miatt indult ügyek is.

Tóth Ádám, a közjegyzői kamara elnöke a cégek közötti elszámolási vitákról azt mondta, a válság utáni időszakban tulajdonképpen eltűntek az efféle ügyek: a gazdasági szereplők kevés szerződést kötöttek, így nézeteltérés sem alakulhatott ki túl sokszor. Mára megváltozott a helyzet, gyakoribbak lettek a kifizetetlen munkák miatt indított eljárások. Az ügyletek számának emelkedése pedig szükségképpen magával hozza a szerződésszegések számának növekedését is.