Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jó hírt hoz a vállalkozásoknak az új törvény

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Július elsején hatályba lép az új jövedékiadó-törvény, amellyel a számítások szerint több mint 17 ezer vállalkozás intézheti elektronikus úton a jövedéki ügyeit. 2018-tól a személyi jövedelemadóhoz hasonlóan a jövedéki adóbevallás tervezetét is elkészítheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - mondta el az InfoRádiónak Leopold Róbert, a NAV vámszakmai szóvivője.

Tavaly fogadta el az Országgyűlés az új jövedéki törvényt, amely számos változást hoz a jövedéki szabályozásban, és amelyet július 1-jétől kell alkalmazni - emlékeztetett a szóvivő.

Elmondta, az egyik legfontosabb egyszerűsítés, hogy a sokféle adóraktári engedély típus helyett az új szabályozás egyféle adóraktári engedélyt ismer, azonban jövedéki termék továbbra is adóraktárban állítható elő és tárolható az adófizetésig.

Új tevékenységként jelenik meg a borászati üzemengedéllyel rendelkező gazdálkodó, azaz a „kisüzemi bortermelő”,

aki önállóan vagy más borászati üzemmel jogi és gazdasági kapcsolatban teljesíti a jogszabályban meghatározott feltételeket. A kisüzemi bortermelő bérmunkát, bértárolást nem végezhet és csak előzetes bejelentést követően szállíthat adófelfüggesztéssel csendes bort (szőlőbor) és palackos erjesztésű habzóbort más adóraktárnak.

A jövedéki ügyeket – néhány kivétellel – kizárólag elektronikusan lehet intézni - hívta fel a figyelmet Leopold Róbert.

Azonban papír alapon is intézhető a többi között:

  • a magánfőző bejelentési kötelezettsége, valamint a párlat adójegy igénylése,
  • külföldi személy jövedéki ügye,
  • hivatalból magánszeméllyel szemben indított és lefolytatott jövedéki ügy (kivéve, ha az ügyfél elektronikus ügyintézést kér),
  • a kizárólag bérfőzést végző adóraktár nyilvántartás-vezetése, adatszolgáltatása.

Lényeges változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy a jövedéki kiskereskedő jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem szerezhet be.

Kivétel ez alól az adóraktárból vagy kisüzemi bortermelőtől történő beszerzés, maximum 200 ezer forintig.

A jövedéki törvényben meghatározott esetekben változatlanul jövedéki biztosítékot kell nyújtani. A fix összegű jövedéki biztosíték mellett azonban megjelenik a változó összegű jövedéki biztosíték fogalma is. Ez kedvezmények alkalmazását is lehetővé teszi, ezáltal

bizonyos feltételek teljesülése esetén az eredeti jövedéki biztosíték összege alacsonyabb lehet.

További jelentős változás, hogy július 1-jétől az adóraktár engedélyeseknek napi bontásban kell adatot szolgáltatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak - jelezte a szóvivő.

Azt is elmondta: 2018-tól fog élni az a lehetőség, hogy

amennyiben a NAV-nak az összes adat a rendelkezésére áll, úgy a jövedéki adóbevallás tervezetét is elkészítheti, 

s az adózót erről a bevallás benyújtási határideje előtt tíz nappal tájékoztatja. Így a vállalkozónak van lehetősége arra, hogy ha adatait ki kívánja egészíteni vagy módosítani, azt a NAV-nál megtegye.