eur:
394.31
usd:
370.39
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ezért elérhetetlenek itthon a nyugati bérek

Ezért elérhetetlenek itthon a nyugati bérek

Nem éles a munkaerőpiaci helyzet, így a bérek szintje is csak nehezen nő, mivel a magyar munkavállalói réteg nem mobilis - mondta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos. A közgazdász úgy látja, a kis- és középvállalkozások alsó rétegének alacsony termelékenysége is nagy kihívást jelent.

Sok szó esik arról, hogy Magyarországon ma nagyon alacsony a bérszint, és hogy a munkaerőt meg lehessen tartani, közelíteni kell a szomszédos országokéhoz, ez azonban sok tényezőtől függ – mondta Bod Péter Ákos.

„Nincs igazából magyarországi munkaerő-helyzet, mert a magyar munkaerőpiac regionálisan és tulajdonszektor szempontjából is eltérő. Területileg azt látjuk, hogy az ország nyugati és középső részén, a Budapest-Bécs tengelyen munkaerőhiány van. Az ország keleti és déli részén azonban még mindig 6-8-9 százalékos a munkanélküliség.”

Ennek egyik oka a közgazdász szerint az, hogy

a magyar munkaerő nem mozgékony,

ami mint mondta, nem lelki okokra, hanem a lakástulajdonokra vezethető vissza.

„Attól, hogy Győrben munkaerőhiány, Miskolcon pedig munkanélküliség van ugyanabban a szakmában, nehezen mozdul a munkaerő. Ennek nem lélektani oka van, hanem a lakástulajdonokkal függ össze. A régiók között ugyan van bérkülönbség, de az nem kompenzálná az átköltözőt a lakásvagyon-veszteségért. Korábban pozitív volt, hogy a magyaroknak tulajdona van, a lakások esetében ez gátló tényező.”

Bod Péter Ákos hozzátette, ugyanakkor

számít a bérkülönbség mértéke.

Egy grazi munkalehetőség esetén például a különbség lehetővé teszi a költözést. A volt jegybank elnök hozzátette, a fiatalok persze könnyebben mozdulnak, a korban és jövedelemben is középrétegek azonban nem mobilisak.

A közgazdász szerint az is nehézség, hogy

a kkv-szektor alján lévő vállalkozások értékalkotó képessége harmada a nagy cégekének.

„A kis cégeknél lévő munkaerő termelékenysége minden felmérés szerint sokkal alacsonyabb. A 250 főnél többet foglalkoztató cégeknél dolgozó átlagos munkaerő háromszor annyi értéket termel, mint a kisebb cégek alkalmazottai.”

Ennek oka a cégek szervezetlenségében, tőkeellátottságában, a pénzügyi lehetőségekben és a piac méretében keresendők – mondta Bod Péter Ákos. Hozzátette, ezeknek a cégeknek a megerősítése harmincéves probléma.

„Láttunk sokféle kezdeményezést, az egyik az volt, hátha sikerül beszállítóként becsatlakozniuk a nagyvállalatokhoz. Elsőkörös beszállító azonban nem nagyon vált magyar kis és közepes cégből, mert nincs meg az az anyagi ereje, termelékenysége, amivel be tudna kapcsolódni.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×