eur:
394.87
usd:
371.43
bux:
66556.03
2024. április 16. kedd Csongor
Váratlan fordulat: itthon már a pénzmosás sem megy

Váratlan fordulat: itthon már a pénzmosás sem megy

A hónap végéig moshatják tisztára legálisan szürkén és feketén szerzett jövedelmüket, akik nem szeretnének tovább félni az adóhatóságtól. A bankok csekély érdeklődést tapasztalnak az előző konstrukcióhoz képest.

Már csupán két hetük maradt azoknak, akik az új rendszerben szeretnék tisztára mosni kétes eredetű megtakarításukat.

Az év elejétől létező új adóamnesztia azonban keveseket érdekel

– derül ki a Világgazdaság összeállításából. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapja szerint hét intézményhez fordulhatnak az érintettek: az OTP, az MKB, az Erste, az FHB, a Raiffeisen, az UniCredit és a Gránit Bank foglalkozik ilyen ügyekkel.

Kétféle módon érhető el most adóamnesztia. Az egyik az úgynevezett utólagos adófizetés, melynek a lényege, hogy a bankokon keresztül anonim módon 10 százalékos személyi jövedelemadó és önellenőrzési pótlék megfizetésével kifehéredik a pénz. A bankok fizetik be az adót és a pótlékot, de nem adnak ki információt a NAV-nak az ügyfélről, az ügyfél ezzel szemben kap egy igazolást arról, hogy legális forrásból származott a jövedelme.

A másik módszer a kedvezményes részesedésvásárlás. Ezzel a cél az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cégek transzparenssé tétele volt. Az üzletrészek ily módon történő megszerzése adó- és illetékmentes.

A bankoknál egyelőre inkább az első változatra van igény. Az új konstrukciók népszerűsége azonban közel sem akkora, mint a korábbi stabilitás megtakarítási számláé (smsz) volt. 

Az smsz-hez képest egyébként, ha lehet, még diszkrétebb és még kedvezményesebb a mostani akció a szakértők szerint. Ám a korábbi évek adóamnesztiái közül mégis az lett eddig a legsikeresebb.

2014–16 között 2141-en éltek a lehetőséggel, s 155,6 milliárd forint került ilyen számlákra. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×