Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Váratlan fordulat: itthon már a pénzmosás sem megy

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hónap végéig moshatják tisztára legálisan szürkén és feketén szerzett jövedelmüket, akik nem szeretnének tovább félni az adóhatóságtól. A bankok csekély érdeklődést tapasztalnak az előző konstrukcióhoz képest.

Már csupán két hetük maradt azoknak, akik az új rendszerben szeretnék tisztára mosni kétes eredetű megtakarításukat.

Az év elejétől létező új adóamnesztia azonban keveseket érdekel

– derül ki a Világgazdaság összeállításából. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapja szerint hét intézményhez fordulhatnak az érintettek: az OTP, az MKB, az Erste, az FHB, a Raiffeisen, az UniCredit és a Gránit Bank foglalkozik ilyen ügyekkel.

Kétféle módon érhető el most adóamnesztia. Az egyik az úgynevezett utólagos adófizetés, melynek a lényege, hogy a bankokon keresztül anonim módon 10 százalékos személyi jövedelemadó és önellenőrzési pótlék megfizetésével kifehéredik a pénz. A bankok fizetik be az adót és a pótlékot, de nem adnak ki információt a NAV-nak az ügyfélről, az ügyfél ezzel szemben kap egy igazolást arról, hogy legális forrásból származott a jövedelme.

A másik módszer a kedvezményes részesedésvásárlás. Ezzel a cél az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cégek transzparenssé tétele volt. Az üzletrészek ily módon történő megszerzése adó- és illetékmentes.

A bankoknál egyelőre inkább az első változatra van igény. Az új konstrukciók népszerűsége azonban közel sem akkora, mint a korábbi stabilitás megtakarítási számláé (smsz) volt. 

Az smsz-hez képest egyébként, ha lehet, még diszkrétebb és még kedvezményesebb a mostani akció a szakértők szerint. Ám a korábbi évek adóamnesztiái közül mégis az lett eddig a legsikeresebb.

2014–16 között 2141-en éltek a lehetőséggel, s 155,6 milliárd forint került ilyen számlákra.