A kisebb vállalkozásoknak segíthet az adóhivatal

Infostart
2017. június 16. 08:00
Legfeljebb a kata és az eva adózási módban lévő vállalkozásoknak tudná az adóhatóság elkészíteni a bevallását automatikusan, úgy, mint tette most a magánszemélyeknek - mondta az RSM adótanácsadója a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének felvetésére reagálva. Hegedűs Sándor szerint ott, ahol költségelszámolás van, és nem bevételalapú átalányadózás, már nem lehet központi bevallást készíteni.

A NAV nem tud mindent

– ezért vannak még adóellenőrzések – jelentette ki az RSM adótanácsadója. Hegedűs Sándor hozzátette, ezért nem kell temetni a revizori szakmát sem.

„A személyi jövedelemadó-bevallást idén tesztelte az adóhivatal és a lakosság, ebben az esetben a rendelkezésre álló adatok alapján az adóhatóság elkészítette a tervezetet. Ezeket az adatokat a munkáltatók vagy a kifizetők hosszú évek óta az adóhatóság rendelkezésére bocsájtják, de itt is voltak olyan esetek, amikor a hivatal nem tudta elkészíteni a bevallás tervezetét. Két klasszikus esete a mezőgazdasági őstermelőké és az egyéni vállalkozóké.”

Vállalkozások esetén ez a rendszer megbicsaklik, mert ott számos olyan, a vállalkozó vagy a könyvelőjének döntésén alapuló helyzet van, amit az adóhivatal nem lát – mondta az RSM adótanácsadója. Vannak azonban olyan, egyszerű adónemek, például ahol nincs költségelszámolás – kata, eva -, ahol működhet ez a rendszer, bár ott is lehetnek módosító tételek – tette hozzá Hegedűs Sándor.

„A kisvállalkozásoknak nagy könnyebbség lenne, hiszen macera gyűjtögetni, a határidőkre figyelni, könyvelőhöz járni. Az azonban még illúzió, hogy nagyobb adónemek, illetve nagyobb vállalkozások esetén elindítsák ezt a folyamatot.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A kisebb vállalkozásoknak segíthet az adóhivatal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást