Újabb területet lehetetlenít el a kormány - vélik a jogászok

InfoRádió
2017. június 14. 11:33
Egy július 1-től hatályos igazságügyi minisztériumi rendelet várhatóan ellehetetleníti Magyarországon a legtöbb, professzionálisan működő székhelyszolgáltatót.

A Magyar Nemzet a Jalsovszky Ügyvédi Irodára hivatkozva arról ír, hogy az új szabályozás szerint ezentúl

csak saját tulajdonú irodában végezhető ilyen tevékenység,

a legtöbb professzionális székhelyszolgáltató azonban bérelt irodában dolgozik.

Az ügyvédi iroda hangsúlyozta, hogy a székhelyszolgáltatás valamennyi fejlett vállalati kultúrájú országban ismert. Leginkább azok a vállalkozások veszik igénybe, amelyek magyarországi működéséhez nem szükséges feltétlenül valóságos iroda, vagy úgy gondolják, hogy adminisztratív tevékenységüket egy professzionális szolgáltató hatékonyabban képes ellátni.

Bejó Ágnes, az iroda ügyvédje szerint a köznyelv gyakran fantomcégként azonosítja az ilyen szolgáltatást igénybe vevő vállalkozásokat. Ez azonban tévedés, hiszen éppen azért nyitnak irodát, hogy a székhelyükön elérhetőek legyenek - mondta. Gyakran több milliárd forintos vagyonok futnak keresztül ezeken a vállalkozásokon, sokszor abból a célból, hogy a multinacionális vállalatcsoportok ki tudják használni a Magyarországon igénybe vehető adóelőnyöket. Ez egyébként kimondott kormányzati cél is, hogy minél több multi adózzon hazánkban.

Az ügyvéd felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány az utóbbi években számos olyan intézkedést hozott, amely megnehezítette, vagy éppen bizonyos szereplők, például az ügyvédi irodák számára megtiltotta székhelyszolgáltatás nyújtását. Az idén év elejétől pedig a székhelyszolgáltatás igénybevétele bejelentési kötelezettség alá került, ráadásul indok lehetett arra, hogy az adóhatóság úgynevezett kockázatos adózónak minősítse az adott céget.