eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Így működik bankkártya nélkül az ATM

Így működik bankkártya nélkül az ATM

Egyre gyakoribb, hogy ATM-eknél csapnak le a csalók, és úgy szerzik meg banki adataikat, és pénzüket, hogy egy ideig még csak fel sem tűnik az áldozatoknak. Ezt a problémát orvosolva egy új rendszert fejlesztettek, a kártyafüggetlen automatákat.

A mobil banki szolgáltatások kiterjesztésével arra is lehetőség nyílik, hogy hatékonyabban védekezzenek az ügyfelek a csalók ellen. Az Egyesült Államokban már 13 ezer ATM-et kártyafüggetlenre cseréltek, igaz, ez egyelőre még csak kísérleti program.

A rendszer úgy működik, hogy az ATM mellett az ügyfeleknek be kell jelentkezniük a mobil banki alkalmazásukba, és egy egyszeri használatú, 8 számjegyű kódot kell kérniük a kártya PIN kódjával. A digitális pénztárcát megnyitják, és egy kártyaleolvasóhoz érintik, ezzel aktiválják az ATM-et. A tranzakciót pedig PIN-kóddal tudják befejezni.

Ennek a technikai újításnak az az egyik oka, hogy megakadályozzák az ATM-es csalásokat. Ez a rendszer sem kijátszhatatlan, és ezek után a telefonra is annyira kell vigyázni, mint a pénztárcára. 

"A technológia már elérhető, nem lenne akadálya itthon az érintésmentes ATM-ek használatának. Ha külföldön is beválik, akkor

3-5 év múlva Magyarországon is megjelenhetnek az ilyen típusú megoldások

 - mondta a Pénzcentrum megkeresésére Kárpáti Balázs, a TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatója.

A mobilfizetés viszont már nálunk is elérhető, jelenleg három pénzintézet ügyfelei fizethetnek androidos telefonjaikkal. Elsőként a Gránit Bank vezette be a mobilfizetési alkalmazást, amihez elegendő egy telefonba épített NFC-chip. Néhány hete viszont az MKB és a Budapest Bank is bevezette a mobilos szolgáltatást. 

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×