eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Több tízezer külföldi nyugdíjast fizet a magyar állam

Több tízezer külföldi nyugdíjast fizet a magyar állam

Ma Magyarországon csaknem 44 ezren tartoznak azon kivételesek közé, akik valamely szociális egyezmény alapján kapják a nyugdíjukat. Néhány kivételes esetben magyar, ukrán, orosz vagy esetleg koszovói állampolgárok akkor is kaphatnak magyar nyugdíjat, ha nem hazánkban szerezték meg a hozzá szükséges szolgálati éveket.

Hazánkban a magyarok és a külföldiek ugyanolyan feltételek alapján szerezhetnek jogosultságot magyar nyugdíjra, de speciális esetnek számítanak azok a nyugdíjasok, akik úgy kapnak magyar nyugdíjat, hogy nem hazánkban szerezték meg az ehhez szükséges szolgálati éveket.

Ilyen esetekben az ellátást valamely országgal kötött kétoldalú társadalombiztosítási egyezmény alapján folyósítják, de a külföldi állampolgárságnak csak a még jelenleg is hatályos magyar-jugoszláv és magyar-szovjet egyezmény esetében van jelentősége - válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság.

A magyar-jugoszláv egyezmény jelenleg Koszovó, a magyar-szovjet egyezmény pedig Ukrajna és az Oroszországi Föderáció vonatozásában alkalmazandó, tehát az egyezmények azokat a magyar, koszovói, ukrán vagy orosz állampolgársággal rendelkezőket érintik, akik egyik vagy másik, illetve mindkét szerződő fél területén dolgoztak, vagy más módon szolgálati időt szereztek. A nyugdíj abban az országban jár, ahol a kérelem benyújtásának időpontjában a lakóhelyük van. 

2016 decemberében összesen 43 995 fő részesült Magyarországon olyan öregségi nyugdíjban, amelynek megállapítása valamely kétoldalú szociális biztonsági egyezmény szabályainak a figyelembevételével történt. Ez a szám az elmúlt években jelentősen emelkedett. 

2016-ban átlagosan 98 984 forint volt az ellátások összege.

Viszonyításképpen, hazánkban a közel kétmillió öregségi nyugdíjasnak több mint a fele 100 ezer forint alatti nyugdíjból él, az országos átlag pedig 110 486 forintra tehető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×