eur:
395.75
usd:
372.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Mégsem lesz korlátlan a külföldi telefonálás

Mégsem lesz korlátlan a külföldi telefonálás

Kevesebb mint tíz nap múlva megszűnik a roaming felára, de jó tudni, hogy a csomagkedvezmények egy része továbbra is csak itthon működik.

Mégsem lesz korlátlan a külföldi telefonálás

Június 15-től bárhol az Európai Unión, illetve az Európai Gazdasági Térségen belül felár nélkül, azaz

belföldi árakon lehet a mobiltelefonunkról hívást kezdeményezni és fogadni, sms-t írni és internetezni

– közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Orosz Brigitta, a szervezet osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy nem minden európai ország tagja az EU-nak és az EGT-nek.

Mégsem lesz korlátlan a külföldi telefonálás

„Érdemes vigyázni a szomszédos Ukrajnával, sokan ingáznak oda és gyakori úti cél. Szerbia szintén nem tagja az Európai Uniónak, a nyugati államok közül pedig Svájcban nem a szabályozott díjakon roamingolhatunk.”

A roamingfelár megszűnik és elvileg úgy telefonálhat bárki az unióban, mint itthon, de azért vannak apró eltérések, ilyen például a csomagkedvezmény. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az InfoRádió kérdésére azt közölte,

a roamingdíj számításának alapja a más hálózatba irányuló belföldi hívások díja.

Ha van az előfizető csomagjában ilyen, eltérő hálózatra vonatkozó ár, azt számolja a szolgáltató, ha nincs ilyen, akkor a csomagban jelölt percdíjat.

Mégsem lesz korlátlan a külföldi telefonálás

Az alapszabály az, hogy más hálózatba irányuló, azaz normál belföldi percdíjakon lehet hazatelefonálni, ha az unió valamely tagállamában nyaralunk, de akkor is a belföldi percdíjat számlázzák, ha egyik uniós államból másik uniós tagállamot hívunk. Ha itthonról telefonál valaki külföldre, az külföldi hívásnak számít, azaz nem a belföldi árakat látja a számlán.

Az adatforgalomnál is az a fő szabály – írta a hatóság, hogy a belföldi adatkeretet felár nélkül használhatja az előfizető az unió más országaiban is.

Ha belföldön korlátlan adatkerete van, a szolgáltató megszabhatja, külföldön mekkora legyen az adatkeret. Ugyanakkor ennek az adatforgalmi korlátnak igazodnia kell a normál használathoz – hangsúlyozta a hatóság, azaz nem lehet méltánytalanul kicsi.

Mindezekről van értesítési kötelezettsége a szolgáltatóknak – írta a hatóság az InfoRádió kérdésére. A számlás előfizetőket a számlalevélben, a kártyásokat pedig postán, e-mailben vagy sms-ben is értesíthetik. Az utóbbi gyakori, ebben az esetben az üzenetnek tartalmaznia kell a linket, amelyre kattintva megtudhatja a részleteket az ügyfél. A számlalevélben küldött értesítés tartalmát is meghatározza a jogszabály, a tájékoztatásnak nem csupán arra kell kiterjednie, hogy változnak az általános szerződési feltételek, hanem arra is, hogy melyik hogyan és mikortól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×