eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kiszámolták: hihetetlen eredménnyel járna a nők jobb foglalkoztatása

Kiszámolták: hihetetlen eredménnyel járna a nők jobb foglalkoztatása

A kisgyerekeseket éri a leggyakrabban megkülönböztetés a munkaerőpiacon. Kutatások szerint a nők a túlterheltségre panaszkodnak, a munka és a gyereknevelés összeegyeztetését tartják a legnagyobb kihívásnak.

A gazdaságilag aktívak aránya tavaly a férfiak között 55 százalék volt, a nők között 13 százalékkal alacsonyabb, 42 százalékon állt – ez derül ki a KSH Mikrocenzus kutatásából. Öt év alatt, 2011 óta mind a férfiak, mind a nők munkaerőpiacon való részvételi aránya nőtt, a különbség a nemek aktivitásában alig változott. A felsőoktatásban is egyre több nő szerez diplomát. A felsőfokú végzettséggel rendelkező nők aránya 2011 óta 18 százalékról 22 százalékra emelkedett – idézte a KSH közleményét a Világgazdaság.

Az Európai Unió országai között Svédországban a legkisebb a különbség a nők és férfiak foglalkoztatottsága között, alig 3 százalékos. A svéd nők 74,5 százaléka dolgozik, a svéd férfiak foglalkoztatása pedig 77,5 százalékon áll.

A PwC OECD-tagállamokat vizsgáló tanulmánya szerint, ha a magyarországi női foglalkoztatottság elérné a svéd szintet, az 

a GDP 9 százalékos növekedését eredményezné,

és ha a nemek közti bérkülönbség is megszűnne, a női keresetek 18 százalékkal nőnének Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×