Így küldik nyugdíjba a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot

Infostart
2017. május 31. 20:15
Jogszabályi változás is szükséges ahhoz, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság beolvadhasson november elsejével a Magyar Államkincstár szervezetébe.

A Magyar Államkincstár lesz az egyetlen nagy állami kifizetőhely.

Ennek a folyamatnak a része az is, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság integrálódik az Államkincstárba. Ennek időpontja a kormány által meghatározott november elseje.

A beolvadáshoz több törvény módosítására is szükség van,

ezeket nyújtotta be a kormány nevében a parlamenthez Balog Zoltán és Semjén Zsolt.

A módosítócsomag tartalmazza például a polgárok személyi adatainak, lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény változtatását, hogy a Kincstár is tudja kezelni ezeket az adatokat, de módosítanak a társadalombiztosítási jogszabályon is, mivel a Kincstár költségvetése nem a Nyugdíjbiztosítási Alap része – olvasható a módosítási javaslat indoklásában.

Változik a szociális ellátásról szóló törvény és az általános közigazgatósági rendtartásról szóló is. A javaslatban hangsúlyosan jelenik meg az is, hogy

a nyugdíjfolyósító munkatársai azonos feltételek mellett dolgozhatnak tovább az integrációt követően is.

A KSH adatai szerint 2016 januárjában az ország népességének 27 %-a, 2,7 millió ember részesült nyugdíjban, ellátásban, járadékban vagy egyéb járandóságban. 2015-ben a nyugdíjakra és egyéb ellátásokra fordított kiadások 3502 milliárd forintot tettek ki. Az ellátások egy főre jutó átlagos összege 109 318 forint volt. Az ellátottak háromnegyede öregségi nyugdíjat kap.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Törvényeket módosítanak a beolvadásért
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást