eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Meglepő folyamatok az ingatlanpiacon

Meglepő folyamatok az ingatlanpiacon

A közepes méretű lakásért a többség legfeljebb 40 millió forintot képes költeni, ez a folyamat pedig hamarosan az ingatlanárak növekedését is megállíthatja - derül ki az Otthontérkép összeállításából, melyet a társaság elemzője, Mester Nándor ismertetett. Elmondta: januárhoz képest az értékesítési idő is több héttel nyúlt meg.

A fájdalomküszöb 40 millió forint, ennél többet nem tudna vagy nem is adna egy közepes méretű, két-háromszobás lakásért a többség – derül ki az Otthontérkép elemzéséből. Az oldal keresőinek 8%-a szeretné az ekkora otthonokat 12 millió forint alatt megvásárolni, míg 30%-uk maximum 25 millió forintot fizetne ki egy ekkora lakásért. Ennél valamivel többen (35%) gondolkodnak az egyel magasabb, 25-40 milliós kategóriában, a keresők több mint negyede (27%) 80 millió forintnál többet, akár 120 millió forintot is kifizetne egy új ingatlanért.

Az Otthontérkép elemzője szerint folyamatos a drágulás, de vásárlók forrásai nem növekednek ennek megfelelő ütemben. Négy-hat hónapnak el kell telnie, hogy kiderüljön, valóban visszatér-e a hitelfelvételi kedv – tette hozzá.

A 2-3 szobás lakások árát elhelyezkedésük is befolyásolja. A 12 millió forint alatti otthonokat jellemzően vidéken keresik, hiszen Budapesten ekkora méretű ingatlant elvétve találni csak ezen az áron.

A városokban leginkább a 12-25 millió forint közötti lakások népszerűek,

a települések e típusán a leendő vásárlók csupán 34%-a hajlandó ennél többet kifizetni egy otthonért.

„Budapesten a jóval nagyobb vásárlóerőhöz igazodnak az árak. Nem meglepő, hogy az itt keresők, 38%-a szeretne 25-40 millió forint között vásárolni, 35% pedig 40 millió forintnál többet is kifizetne egy 2-3 szobás lakásért” - közölte Mester Nándor.

Mint mondta, a fővárosban a 11., a 13., a 14. kerület kisebb részei, valamint újabban a 8. kerület tartozik a a 40 milliós ingatlant keresők kedvelt célpontjai közé.

Az ingatlanárak maximalizálása felé haladunk, ezt jelzi, hogy az értékesítési idő is növekszik – emelte ki Mester Nándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×