eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma
Drámai változás: megszűnhet az ingyenes házhoz szállítás

Drámai változás: megszűnhet az ingyenes házhoz szállítás

2016-ban 30 millió volt az online vásárlások száma - a GKI Digital online kiskereskedelmi elemzéséből az is kiderült: az e-kereskedők sokszor már értékhatártól függetlenül ingyenes szállítást ígértek. A tanácsadó cég üzletágvezetője azt mondta: fenntarthatatlan, hogy a két-háromezer forintos termékek rendelésekor is ingyenes a házhoz szállítás, ez feltehetően megszűnik, illetve magasabb értékhatárhoz kötik - tette hozzá Madar Norbert.

Nyertes a vevő

Drámai változás: megszűnhet az ingyenes házhoz szállítás

2016 trendforduló volt a hazai e-kereskedelem logisztikai szegmensében, ugyanis az évek óta tapasztalt irány, hogy inkább átadópontokra kérték a vevők a csomagjaikat, megváltozott – mondta el a GKI Digital üzletágvezetője. Madar Norbert hozzátette, ennek az is oka, sok e-kereskedő értékhatártól függetlenül díjmentes házhoz is szállította a megrendelt terméket.

„Ezzel mesterségesen terelték a vásárlókat a köztes és a személyes átvételi megoldásoktól a korábban jóval drágábban kínált házhoz szállítás felé. Ez torzította a vásárlók magatartását,

hamis képzet alakult ki bennük arról, mennyibe kerül egy átvétel valójában.

Ez nagyon nehéz helyzetbe hozta a kereskedőket is, hiszen kevésbé volt tervezhető a szállítás költségvonzata.”

Helyén kell kezelni ezt a marketingfogást – hangsúlyozta Madar Norbert. Ha meghatározott ideig, akció jelleggel, minél több, visszatérő vásárló szerzésének céljából használja egy kereskedő, addig tervezhető a költsége is, hosszabb ideig azonban ez nem tartható fent – tette hozzá a GKI Digital üzletágvezetője.

„Azzal, hogy mindent ingyenesen lehet átvenni, méretben és ártartományban diverzifikálódnak a csomagok: sokan kérik a két-háromezer forintos pici csomagokat is ingyen szállítással, de ezekben az esetekben már a termék sem képes olyan árrést realizálni, ami fedezné a logisztikai cégnek fizetett 5-600 forintos szállítási költséget.”

Nagyjából a háromezer forintos csomagérték az a

lélektani határ, ami alatt semmilyen kereskedőnek nem éri meg ingyenesen szállítani

– mondta el az üzletágvezető. Madar Norbert hozzátette, a bevett szokás a tízezer forint feletti vásárlás esetén történő díjmentes szállítás.

„Ennek szállítási költsége már az árrésből és a többi csomagból befolyó bevételből kigazdálkodható.”

Drámai változás: megszűnhet az ingyenes házhoz szállítás

30 millió vásárlás

2016-ban Magyarországon az online kiskereskedelem nagyjából egymilliárd eurós, azaz körülbelül háromszáztíz milliárd forintos piac volt, amelyhez nagyjából harmincmillió darab vásárlás társult – számolt be a GKI Digital üzletágvezetője. Ezt 69-70 százalékban külső logisztikai szereplő juttatta célba, tehát nem személyesen vettük át, és nem is az e-kereskedő kézbesítette – tette hozzá Madar Norbert.

Véget érhet a korlátlan ingyenesség

Míg 2016-ban a vevő volt a nyertes, idén vélhetően már újra magasabb értékben kell vásárolnunk, ha ingyenes szállításra vágyunk – mondta a GKI Digital üzletágvezetője. Madar Norbert hozzátette, egyre több nagy szereplőnél jelenik meg ismét az értékhatárhoz kötött kiszállítási díj. Az "átállás" minden érintettnél átmenetileg a rendelések csökkenését eredményezte, ráadásul a kieső forgalom nem terelődött át más szereplőköz, így összességében a piac 2017 első negyedévében növekedési potenciált vesztett – mondta az üzletágvezető. Madar Norbert hozzátette, a kereskedők azonban bizakodók, véleményük szerint az év későbbi időszakára

várhatóan normalizálódik a piac.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×