eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Százezer embernek kell új bankszámlát nyitnia

Százezer embernek kell új bankszámlát nyitnia

Kötelesek lesznek az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozók külön bankszámla nyitására, ez legalább százezer ember érinthet.

Az új adótörvényben az szerepel, hogy "az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozók is pénzforgalmi számlanyitásra lesznek kötelezettek." A 24.hu utánajárt, hogy kiket érint, és éppen a legkisebb vállalkozásokat terheli majd ez a többletköltség. 

Például a katás vállalkozóknak is biztosan kell majd egy második bankszámla, ha kevesebb mint 8 millió forint az éves árbevételük, és az alanyi áfamentességet választották.

Eddig elég volt egy lakossági folyószámlát fenntartani, és azon keresztül a vállalkozás pénzügyei is intézhetők voltak, ezzel a lehetőséggel éltek is legalább százezren. Ha a parlament elfogadja a javaslatot, akkor

az eddigi egy helyett két bankszámla költségeit kell majd fizetniük az érintetteknek.

Felvetődött, hogy a lakossági számlákat lehetne átkonvertálni vállalkozói számlává, azaz pénzforgalmi számlává, de a megkérdezett bankok egy része a jelenlegi szabályok szerint nem engedi a váltást, több pedig egyelőre a részletes új szabályokra vár.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×