eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma
Új módszerrel száll rá a NAV az Airbnb-s lakáskiadókra

Új módszerrel száll rá a NAV az Airbnb-s lakáskiadókra

Nincs bírság, vagy más komoly fenyegetettség a lakásukat turistáknak kiadó magánszemélyeknek, ha az adóhatóság felhívására utólag bevallják a jövedelmüket – hívta fel a figyelmet az RSM adószakértője. Fekete Zoltán Titusz emlékeztetett: az adóhatóság nemzetközi adatcserével megszerezte a lakásukat kiadók listáját, és azt is, hogy mekkora jövedelmük származott ebből a tevékenységből. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a hétvégén az MTI-nek úgy nyilatkozott: a szállásadók 80 százaléka több bevételt szerzett, mint amennyit bevallott, ezért nekik erről levelet küldenek. Az adószakértő az utólagos bevallást ajánlja.

A szakértő emlékeztetett: az adóhatóság nemzetközi adatcserével megszerezte a lakásukat kiadók listáját, és azt is, hogy mekkora jövedelmük származott ebből a tevékenységből. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a hétvégén az MTI-nek úgy nyilatkozott: a szállásadók 80 százaléka több bevételt szerzett, mint amennyit bevallott, ezért nekik erről levelet küldenek. Az adószakértő az utólagos bevallást ajánlja.

„A magyar adóhatóság valószínűleg rendelkezik most egy olyan listával, ami azokat az adatokat tartalmazza, hogy mely magyarországi ingatlanokat mely cégek és magánszemélyek adnak bérbe az Airbnb-n keresztül” - közölte Fekete Zoltán Titusz.

Elmondta: emiatt azok a magánszemélyek, akik az Airbnb oldalán regisztráltak, kaphatnak felhívást a magyar adóhatóságtól, hogy nézzék meg, valóban jól teljesítették-e az adókötelezettségüket az előző évben, években.

„Az előző év alatt a 2015-öt értem, mert a 2016-os évről még csak most fognak beérkezni az a adóhatósághoz a bevallások” - tette hozzá.

Az adószakértő elmondta, hogy akik most a támogató eljárásban levelet fognak kapni az adóhatóságtól, még nem kell arra számítaniuk, hogy ellenőrzési eljárás indul ellenük, amelynek a vége adóbüntetés lesz.

„Tudjuk, hogy ha ez utóbbi bekövetkezne, akkor nagyon súlyos, 200 százalékos szankcióval kellene számolniuk az érintett magánszemélyeknek” - fűzte hozzá Fekete Zoltán Titusz.

Új módszerrel száll rá a NAV az Airbnb-s lakáskiadókra

Ehelyett az adóhatóság a támogató eljárás kereteit kihasználva inkább az önkéntes jogkövetés felé próbálja terelni ezeket a magánszemélyeket – folytatta.

Az adószakértő elmondta, hogy a levélben valószínűleg az adóhatóság tájékoztatja az érintett magánszemélyeket arról, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a bevallásban szereplő adatok nem tökéletesek, mert a bérbeadásból származó jövedelmük nem fedi az adóhatóság rendelkezésére álló adatokat.

„Ez nem jelent automatikus önellenőrzésre való felhívást, ez inkább egy kapcsolatfelvétel, amire a támogató eljárás lehetőséget ad” - tudatta Fekete Zoltán Titusz.

Így bevallhatják azt az összeget, amit be kell vallaniuk, mert teljesen pontos kimutatással rendelkeznek arról, hogy mekkora bevételük volt, mekkora költséget tudnak érvényesíteni, és mekkora adót – szja-t, eho-t –kell befizetniük – mondta.

Ha pedig nem tudják, hogy mit kell tenniük, az adóhatósághoz bemehetnek, és megbeszélhetik az adóhatósággal, hogy mi a teendőjük – tanácsolta az RSM adószakértője.

„A támogató eljárás lényege az, hogy ha az eredménnyel zárul, vagyis az adóhatóság által feltárt hibát, hiányosságot pótolja, akkor később nem lesz ellenőrzési eljárás” - hangsúlyozta Fekete Zoltán Titusz.

Az adószakértő úgy véli, ez nagyon érdekes fordulata lesz a magyar adóztatásnak.

„A törvény jelenlegi szövege ugyanis azt mondja, hogy ha a támogató eljárás eredménnyel zárul, akkor az adóhatóság köteles lesz azokat az adatokat megsemmisíteni, amely a rendelkezésére állt” - emelte ki az RSM adószakértője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×