Papíron kijövünk havi 77 ezer forintból

InfoRádió
2017. május 12. 16:36
Tavaly átlagosan 77 ezer forintot költöttünk egy hónapban. De vajon mire megy el ez a pénz? Az emberek életszínvonala jól leszűrhető a költési szokásaikból.

2016-ban a magyar lakosság egy főre jutó átlagos havi kiadása 77 100 forint volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatiból. Ez a szám némileg magasabbnak mondható a 2015-ös összegnél, amit feltehetően a keresetek növekedése is elősegített.

A kiadásaink legnagyobb részét, átlagosan 20 412 forintot élelmiszerekre és alkoholmentes italokra költöttük, de sok pénzünk megy el lakásfenntartásra és háztartási energiára is: átlagosan 17 ezer forint - ismertette a Pénzcentrum.

A tavalyi évben pedig a lakosság a fogyasztási kiadásainak 59,2 százalékát fordította alapvető termékekre, ezeknek az összfogyasztása az előző évhez képest 0,6 százalékkal csökkent. Hiszen minél nagyobb a szabadon elkölthető jövedelmünk, annál nagyobb eséllyel kezdünk el költeni extra dolgokra, például szórakozásra.

A kiadásaink legnagyobb részét az élelmiszerek teszik ki, ezek közül pedig a legtöbbet húsokra (fejenként átlagosan havi 5605 forintot), tojásra és tejtermékekre költjük (3179 forint). A húsokra fordított összeg csaknem azonos az előző évivel, ellenben a húsfélék ára átlagosan 4,9 százalékkal csökkent, vagyis valamivel növekedett az elfogyasztott hús mennyiség.

Sokat költünk még kenyérfélékre (3031 forintot), zöldségekre, burgonyára (2179 forintot). Ezzel szemben kevéset szánunk olajokra, zsiradékokra, de a legkevesebbet a halakra költjük, erre havonta átlagosan 215 forintot szántunk a tavalyi évben.

Ha a fenti adatokat mennyiségekben nézzük, akkor elmondható, hogy 2016-ban a háztartásokban fejenként:

  • 5,2 kg húst, szalámit, felvágottat,
  • 4,4 liter tejet,
  • 4,4 kg friss és fagyasztott zöldséget,
  • 3,8 kg gyümölcsöt,
  • 3,1 kg kenyeret,
  • 12 darab tojást vásároltak havonta.

A kiadások második legnagyobb szelete a lakásfenntartás. Ezt közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy a havi 17 ezer forintos átlagos kiadás 64,1 százaléka a háztartási energiára megy el, a másik nagy hányada pedig a vízellátásra, szennyvízelvezetésre, a szemétszállításra és a házak közös költségére. Ezek mellett említést érdemelnek még a közlekedési kiadásaink, amelynek legnagyobb hányadát tavaly az üzemanyag-vásárlás tette ki, havonta 5834 forinttal.