Megdöbbentő összeget kellett a héten visszafizetnie a kormánynak

InfoRádió
2017. május 12. 10:32
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint május 9-én egy 12 éves futamidejű, 2005-ben, még 5 százalékos kamattal kibocsátott 500 millió fontos devizakötvényünk járt le.

Az mfor.hu kalkulációja szerint a jelenlegi font/forint árfolyam mellett a törlesztés 183,8 milliárd forintot tett volna ki, a helyzet azonban nem ennyire egyszerű. Az adósságkezelő ugyanis a devizamozgások miatt felmerülő kockázatok kiküszöbölése érdekében a nem euróban befolyó forrásokat szinte azonnal euróra váltja (elswapolja), így a fenti 183 milliárd forintnál néhány tízmilliárddal többet kellett most visszafizetnünk. Az akkori font/euró és a jelenlegi euró/forint árfolyamok figyelembe vételével

a törlesztés 228,88 milliárd forintot tehetett ki május 9-én.

Az összeg előteremtése nem jelentett gondot a költségvetés jelenlegi állapota alapján, mert a kormány jegybanknál vezetett számláján március végén 1750 milliárd forint volt, ráadásul az ÁKK állampapír-aukciói is bármiféle nehézség nélkül zajlanak le.

Idén a mostanin kívül még két devizakötvény fog lejárni. Júliusban egy 1 milliárd eurós, októberben pedig egy 25 milliárd jenes kötvényt kell visszafizetnie a magyar államnak.