eur:
395
usd:
365.48
bux:
65377.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Jön a kötelező szervizdíj?

Jön a kötelező szervizdíj?

A jövő évtől 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetését szorgalmazza a szállodaszövetség, amely a 2018. évi adótörvény tervezetéből kimaradt szálláshelyi ÁFA-csökkentésre továbbra is jó esélyt lát - írta a világgazdaság.hu.

Bár a napokban közzétett adótörvény-módosítási tervezetben nem szerepel a szálláshely-szolgáltatás 18 százalékos áfájának csökkentése, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tovább dolgozik és tárgyal a Magyar Turisztikai Ügynökséggel a ratifikálásra váró anyag tartalmáról, amelyben 5+1 százalékos (5 százalék áfa és 1 százalék marketing hozzájárulás) javaslat szerepel – mondta a vg.hu beszámolója alapján Flesch Tamás, a szövetség alelnöke. 

Mint rámutatott: a turizmus legnagyobb problémája a munkaerőhiány, amely már a menedzseri szinten is fenyeget, vagyis

nincs más út, mint a komoly bérfejlesztés,

amivel itthon, illetve az ágazaton belül lehet tartani a dolgozókat.

Ennek fedezetét az áfa-csökkentés mellett a szervízdíj bevezetése jelentheti,

amitől transzparensebb is lehet a vendéglátás.

Jön a kötelező szervizdíj?

A dinamikus növekedést produkáló budapesti turizmusra 2-3 ezer új szállodai szobát nyitnak három-négy éven belül a befektetők. Félő, hogy a jelenlegi 20 ezer szobás kapacitás 10-15 százalékos növelése ismét negatív árversenyt indíthat el - mutatott rá az alelnök.

A szállodaszövetségi alelnök megjegyezte, hogy az Airbnb-hez kapcsolódott több ezer budapesti lakás már 40 százalékos kapacitásbővítést jelent, de a lakáshoteleket nem betiltani kellene, hanem egyértelmű szabályozást szeretnének látni.

Míg egy szállodának igen költséges kötelezettségeknek kell eleget tennie (például tűzvédelmi felelőst, hamarosan energetikai szakembert alkalmazni), és magas adóterhek mellett működik, komoly hátrányba kerül az olcsóbban kiadott lakásokkal, sőt, immár az adóoptimalizálás érdekében lakáshotelként működtetett, valójában szállodának épült házakkal szemben - hangsúlyozta az alelnök.

Hozzátette, hogy a rövid távú lakáskiadás már komoly takarítói, értékesítői, sőt menedzseri kapacitást is elvon a szállodáktól, ami jelzi, hogy folyamatosan nő a jelentősége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×