Újabb, váratlan buktató a SIM-kártyák azonosításánál

Infostart
2017. május 10. 13:56
Az üzleti előfizetőknek okozhat inkább gondot a feltöltő kártyás előfizetések törvényi korlátozása, a magánszemélyeknek legfeljebb az adminisztráció lehet bosszantó plusz feladat.

Minden feltöltőkártyás előfizető adatait be kell szerezniük a mobilszolgáltatóknak, és amelyik kártyához nincsenek meg az elfizetői alapadatok, azt meg kell szüntetni július elsejétől. Több millió kártyahasználóról van szó, őket elvileg SMS-ben, vagy ha ez nem sikerül és van megadott cím, postán kell értesítenie a szolgáltatójának. A hatóság adatai szerint 4,8 millió ilyen kártya van forgalomban.

Az új szabály szerint egy magánszemélynek legfeljebb 10 olyan SIM-kártyája lehet, amely feltöltőkártyás, azaz nem előfizetéses. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság külön felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyan kártyák is, amelyeket nem hanghívásra használnak, hanem valamely eszközben van, például mérőórákban, kapunyitókban vagy riasztókban.

Épp ez utóbbi okozhat gondot nemcsak a magán-, hanem az üzleti előfizetőknél is. Például ha riasztórendszert üzemeltet egy vállalkozás, és van mondjuk ezer ügyfele, akiknél a riasztókészülékben ilyen SIM-kártyát helyezett el. Az üzleti előfizetőkre ugyanis 50 darab a limit, de ez egy legális trükkel megtöbbszörözhető - mondta még decemberben a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság hírközlési felügyeletének vezetője, Karl Károly.

„Ha több prepaid kártyára van szüksége, csak így látja kivitelezhetőnek az igényét, akkor több szolgáltatótól tudja összevásárolni ezeket” - javasolta Karl Károly.

Lesz azonban olyan cég, amelynek a 300 kártya sem oldja meg a problémát. Ők vagy normál előfizetésre váltanak – ami miatt akár drágulhat is a szolgáltatás –, vagy azzal a trükkel élnek, hogy a magánszemély felhasználót kérik meg, hogy legyen a kártya bejelentett tulajdonosa. A szabály szerint ugyanis ha jelenleg egy üzleti felhasználónak egy szolgáltatónál több mint ötven feltöltőkártyás előfizetése van, akkor meg kell jelölnie azt az ötvenet, amelyet megtart, a többit a szolgáltató köteles megszüntetni.

A feltöltőkártyás adategyeztetés nem egyszeri feladat, a most júniusi után, évente egyszer meg kell ismételni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mi lesz a nem hívásra használt feltöltőkártyákkal?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást