eur:
394.6
usd:
369.83
bux:
65173.95
2024. április 19. péntek Emma
Egyre több pénz üti a markunkat

Egyre több pénz üti a markunkat

Január-februárban a bruttó átlagkereset több mint 10 százalékkal nőtt, az emelkedés mértéke a költségvetési szférában nagyobb volt, mint a versenyszférában - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Janák Katalin, a KSH főosztályvezetője az InfoRádiónak azt mondta: továbbra is a pénzügyi és biztosítási területen dolgozók keresnek a legjobban, míg a a legkevesebbet a humán-egészségügyi ágazatban kapják kézhez a dolgozók.

Az év első két hónapja, tehát január-február átlagában

a bruttó átlagkereset 274.300 forint volt. Ez 10,3 százalékkal magasabb, mint egy éve

ugyanebben az időszakban - mondta el az InfoRádiónak a legfrissebb adatokat ismertetve a KSH főosztályvezetője.

Janák Katalin hozzátette: a növekedésre főként a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése volt hatással. De a költségvetési szféra újabb területeit, a többi között az egészségügyi, illetve kulturális munkakörökben dolgozókat érintő keresetrendezés is az okok között szerepel. A közigazgatás egyéb területein szintén  jelentős keresetnövekedést regisztráltak.

Összességében a költségvetési szférában 12,9 százalékos volt a növekedés, de a versenyszférában is meghaladta a 9 százalékot az emelkedés

- mutatott rá a főosztályvezető.

Azt is elmondta, hogy a családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset az év első két hónapjában 182.400 forint volt, és mivel a személyi jövedelemadó és a járulékfizetés szabályai nem változtak 2017-ben, ezért a nettó keresetek növekedése a bruttóéval megegyező, 10,3 százalék volt.

A családi kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 190.000 forintra becsülhető.

A fogyasztói árak 2,6 százalékkal nőttek az év első két hónapjában, így

a reálkereset 7,5 százalékkal emelkedett.

Janák Katalin azt is jelezte, hogy évek óta, és továbbra is a legjobban fizető gazdasági ág a pénzügyi és a biztosítási tevékenység, az itt dolgozók 517.100 forintos bruttó átlagkeresettel rendelkeznek. De az energiaszektorban és az infokommunikáció területén dolgozók bruttó keresete is 450-490.000 forint körül alakul.

Ezzel szemben a humán egészségügyi és szociális gazdasági ágban a bruttó átlagkereset papíron 172.900 forint volt az első két hónapban.

De ennek adminisztratív okai is vannak, hiszen a közfoglalkoztatottak nagy része itt van elszámolva - fűzte hozzá a KSH főosztályvezetője. 

Közfoglalkoztatottak nélkül csaknem 250.000 forintos ebben a gazdasági ágban is az átlagkereset - mondta Janák Katalin.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×