eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Visszakozik a kormány, nem szavaznak a munka törvénykönyvének szigorításáról

Visszakozik a kormány, nem szavaznak a munka törvénykönyvének szigorításáról

Nem várható döntés a munka törvénykönyvének módosításáról ezen a héten, mivel a kormány képviselői a jövő hétre hívták össze a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumát, ahol a szociális partnerek javaslatait is várják – tudta meg a Magyar Idők.

Várhatóan nem szavazza meg jelenlegi formájában az Országgyűlés a munka törvénykönyvének módosítását –értesült a napilap. Korábban mind a munkavállalói, mind a munkaadói oldal élesen bírálta a törvénytervezetet, mivel benyújtását nem előzte meg szélesebb körű érdek-képviseleti egyeztetés.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára fogadta a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok elnökét egyeztetéseket ígérve,

a szakszervezetek pedig már el is készítették javaslataikat.

Eszerint kikerülne a tervezetből a jelenlegi egyéves munkaidőkeret három évre hosszabbítása, mert átláthatatlanná, kaotikussá tenné a már most is nehézkes munkaidő-kezelést, és az uniós irányelvekkel sincs maradéktalanul összhangban. Jelenleg már a két-három hónapos munkaidőkeret megállapítása is jelentős adminisztrációs terhet jelent. Kizárólag abban az esetben lenne elfogadható a 36 hónapos keret, ha a jelenleg jellemző vállalati kollektív szerződések helyett ágazati vagy országos szintű megállapodásokat lehetne tető alá hozni, erős, a munkavállalókat védő garanciákkal.

A szakszervezetek kihúznák a jelenlegi javaslatból azt is, hogy a munkavállaló hozzájárulásával is módosítható a munkaidő-beosztás, mivel súlyos visszaéléseket eredményezhet, hogy a dolgozó milyen nyomásgyakorlás után adja hozzájárulását.

A szakszervezetek szintén kifogásolják a kötelező pihenőnapra vonatkozó rendelkezést. A tervezet havonta legalább egy pihenőnap kiadását írja elő, tehát a munkaidőkeretben foglalkoztatottakat a munkaadó akár arra is kötelezheti, hogy heteket dolgozzanak végig folyamatosan, pihenés nélkül. A szakszervezetek ezért legalább heti két pihenőnap beiktatását javasolják.

A munka törvénykönyve  egyéni képviselői módosító javaslatát a múlt héten kezdték tárgyalni a honatyák, ezután szinte az összes, hazánkban működő szakszervezet elhatárolódott a kezdeményezéstől. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, osztja a szakszervezetek aggodalmát és támogatja a szélesebb körű konzultációt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×