eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jóval nagyobb lehet a fűtésszámla

Az utóbbi években megszokottnál jóval hosszabb és hidegebb fűtési idény az idei, s ez mintegy 30 százalékkal növeli a háztartások kiadásait is – tudta meg a szakértőktől Magyar Nemzet.

A jelenlegi fűtési szezon a szokásosnál hamarabb indult: a hirtelen őszi lehűlés miatt a hivatalos idénykezdetnél két héttel korábban, október elején kellett tavaly begyújtani. A szokatlan hideg miatt az elmúlt napokban is kénytelenek voltak fűteni a családok, holott a főidény április közepén hivatalosan véget ért.

A téli időjárás is zordabb volt az előző években tapasztaltnál. Decemberben három, januárban pedig négy Celsius-fokkal volt hidegebb, mint egy évvel korábban. A plusz 15 Celsius-fok alatti egyfokos lehűlés országos szinten általában 5-6 százalékos energiafogyasztás-növekedést von maga után – vonható le a következtetés a korábbi tapasztalatok alapján. Így szakmai becslések szerint megközelítőleg 25-30 százalékkal kerül többe a 2017-es szezonban a fűtés a családoknak, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy

egy átlagos méretű, 53 négyzetméteres lakás éves távhődíja 170 ezer forint helyett valamivel több mint 220 ezer forint lesz.

A lap szerint a háztartásoknak nem kellene idén a tavalyinál többet fizetniük az energiáért, ha a kormányzat – a korábbi ígéreteit betartva – végrehajtotta volna az elmúlt években azt a rezsicsökkentést, amelyet a világpiaci árak zuhanása lehetővé tett. A szakmai számításokból kiderült, hogy a gáz, a távhő és az áram esetében a lakosság körében egyaránt 20-30 százalékos díjmérséklésre lett volna mód.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×