eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Figyelem, százezrekbe kerülhet az áprilisi tél

Figyelem, százezrekbe kerülhet az áprilisi tél

A balesetveszély mellett sokba kerülhet a téliesre váltott napokban nyári gumival autózni, mert a biztosítók a kártérítés elbírálásakor mérlegelhetik, hogy megfelelő műszaki állapotban volt-e a balesetet okozott jármű. A lekopott nyári gumi a hóval borított utakon nem megfelelő műszaki állapot, és ezzel el lehet bukni a kártérítést, akár több százezer forintot is – figyelmeztet egy biztosítási alkusz.

Sokakat felkészületlenül ért az extrém áprilisi időjárás, a behavazott utakon az autósok jelentős része nyári gumival közlekedett, s nem egy közülük balesetet is szenvedett. Már az első napon tetemes a kár, a felmérések szerint akár több tízmillió forint is lehet.

A hirtelen jött hó, szél és elfagyás a biztosítókat is meglepte, nem gondolták, hogy áprilisban néhány napig ismét zömében téli káresetekkel kell foglalkozni. Már rengeteg autós jelentkezett a biztosítójánál kártérítésért – közölte a CLB biztosítási alkusz.

A cég kommunikációs igazgatója, Németh Péter figyelmeztet: annak ellenére, hogy a biztosítók igyekeznek eleget tenni az elvárásoknak, s megtérítenek minden jogos kárt, vitathatják a nyári gumik miatti balesetek során keletkezett anyagi veszteség kifizetésének a jogosságát.

A kártérítés egyik feltétele ugyanis az, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen.

Márpedig a nyári gumi, a havas téli utakon nem számít megfelelő műszaki állapotnak – szögezi le a szakértő.

Németh Péter szerint most csak

a biztosítók jóindulatán múlik, méltányolják-e az extrém körülményt,

s fizetnek-e azoknak is, akik nem az „útviszonyoknak megfelelően", vagyis, a havas úton nyári gumival közlekednek. Ezért azoknak, akik már lecserélték a téli gumikat, még néhány napig nem tanácsos autóval útra kelni, mert súlyos árat fizethetnek a meggondolatlanságért.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×