Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Figyelem, százezrekbe kerülhet az áprilisi tél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A balesetveszély mellett sokba kerülhet a téliesre váltott napokban nyári gumival autózni, mert a biztosítók a kártérítés elbírálásakor mérlegelhetik, hogy megfelelő műszaki állapotban volt-e a balesetet okozott jármű. A lekopott nyári gumi a hóval borított utakon nem megfelelő műszaki állapot, és ezzel el lehet bukni a kártérítést, akár több százezer forintot is – figyelmeztet egy biztosítási alkusz.

Sokakat felkészületlenül ért az extrém áprilisi időjárás, a behavazott utakon az autósok jelentős része nyári gumival közlekedett, s nem egy közülük balesetet is szenvedett. Már az első napon tetemes a kár, a felmérések szerint akár több tízmillió forint is lehet.

A hirtelen jött hó, szél és elfagyás a biztosítókat is meglepte, nem gondolták, hogy áprilisban néhány napig ismét zömében téli káresetekkel kell foglalkozni. Már rengeteg autós jelentkezett a biztosítójánál kártérítésért – közölte a CLB biztosítási alkusz.

A cég kommunikációs igazgatója, Németh Péter figyelmeztet: annak ellenére, hogy a biztosítók igyekeznek eleget tenni az elvárásoknak, s megtérítenek minden jogos kárt, vitathatják a nyári gumik miatti balesetek során keletkezett anyagi veszteség kifizetésének a jogosságát.

A kártérítés egyik feltétele ugyanis az, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen.

Márpedig a nyári gumi, a havas téli utakon nem számít megfelelő műszaki állapotnak – szögezi le a szakértő.

Németh Péter szerint most csak

a biztosítók jóindulatán múlik, méltányolják-e az extrém körülményt,

s fizetnek-e azoknak is, akik nem az „útviszonyoknak megfelelően", vagyis, a havas úton nyári gumival közlekednek. Ezért azoknak, akik már lecserélték a téli gumikat, még néhány napig nem tanácsos autóval útra kelni, mert súlyos árat fizethetnek a meggondolatlanságért.