eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Drágulással kezdődik a balatoni szezon

Drágulással kezdődik a balatoni szezon

Megkezdődött a 171. balatoni hajózási szezon. Új szolgáltatások, kibővült programok és áremelés - ezt kínálja a balatoni hajózási társaság, amely az elmúlt évhez hasonló, kimagasló forgalmat remél - hangzott el az ünnepségen.

Befutott a Nemzeti Regatta nevű motoros, a Balatoni Hajózási Zrt. legújabb hajója Füredre, ezzel

megkezdődött a 171. balatoni hajózási szezon.

Új szolgáltatások, kibővült programok és áremelés - ezt kínálja a balatoni hajózási társaság, amely az elmúlt évhez hasonló, kimagasló forgalmat remél - hangzott el az ünnepségen.

- 360 milliárdos fejlesztési lehetőséget kapott a térség turizmusa a Balaton program révén. Bizakodjunk abban, hogy ez a határozat előremutató és fenntartható fejlesztéseket eredményez majd - mondta a Hajókikötőben tartott megnyitó beszédében dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, aki Cholnoky Jenő több mint nyolcvan évvel ezelőtti gondolatait idézte: egész Európának legalkalmasabb pihenőhelye a Balaton, hogy ez így maradjon, mindannyiunknak tenni kell.

A balatoni hajózási szezont, a hagyományoknak megfelelően idén is, húsvét hétvégéjén, az első hajó Füredre való befutása nyitotta meg. Ezúttal is sokan várták a füredi mólón a balatoni hajózási társaság legújabb, 180 férőhelyes hajóját.

A BAHART az elmúlt három évben nem emelt árat, idén azonban lesz jegyáremelkedés,

az egyik díjzónában 100 forinttal, a másikban 200 forinttal kell többet fizetni egy-egy hajóúton. A kompon a gépkocsik, biciklik szállítási ára nem változott, de az utasok a korábbi 600 forint helyett 700 forintért kelhetnek át Szántód és Tihany között - írja a balatonfured.hu.

A hajójáratok száma folyamatosan bővül a következő hetekben, a főszezonban már 18 kikötő között, 28 útvonalon közlekednek majd. Az önkormányzati tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt. húsz motoros nagyhajót, három gyorshajót és négy kompot működtet.

A szezon egyik újdonsága a várhatóan a főszezonra elkészülő, 150 millió forintból felújított Kossuth-komp lesz.

Ezentúl naponta indulnak hajók Siófok-Balatonfüred-Tihany illetve Fonyód-Badacsony útvonalon, sétahajózni lehet Balatonfüreden, Tihanyban, Badacsonyban, Keszthelyen és Siófokon. Programmal, étkezéssel meghirdetett hajókirándulások várják a vendégeket, júniustól pedig diszkóhajók is közlekednek.

Idei újdonság lesz a Playmobil gyerekjegy, amelyhez ajándékfigura is jár. A társaság bővíti a programhajó-kínálatát. A Varázshajó indításával a gyerekeknek kedvez, míg az idősebb korosztály operett hallgatásával vagy borkóstolóval is összekötheti az útjait. Lesznek továbbra is bulihajók, kulturális programot kínáló élményhajók és Minimax gyerekhajók is.

A legfrekventáltabb Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon a hajókra telepített utastájékoztató rendszer érhető el, minden hajón és kikötőkben ingyenes wifi szolgáltatást biztosítanak.

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója kiemelte: 170 éve végzik a balatoni hajózást, kötelességük tovább vinni a hagyományokat egyben megfelelni az újabb igényeknek.

- Tavaly intenzív fejlesztési stratégiába kezdtünk, hiszen a cégnek több évtizedes lemaradást kell bepótolnia. Jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre a versenyképesség megőrzése érdekében, remélem érzékelhető a hajókon, a kikötőkben és a szolgáltatásaink minőségében is a változás. Idén is folytatjuk a fejlesztést. A cég beruházási kerete idén 800 millió forint lesz. Hajózási szempontból kiugróan jó évet zártunk tavaly, az idei terv ennek a megismétlése, az áremelésből keletkező pluszbevételt fejlesztési célokra fordítjuk - mondta Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette: a Kossuth kompon kívül felújítják a Helka és a Szántód hajót, továbbá fejlesztik a kikötői biztonságtechnikai eszközparkot is.

A társaság a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban nagymértékű állami és uniós forrásokra számíthat, fejlesztheti kikötőit, hajóflottáját, és kialakíthatja a második balatoni kompjáratot Fonyód és Badacsony között. A balatoni fejlesztésekről szóló, tavaly decemberben megjelent kormányhatározat szerint a Bahart több mint 10 milliárd forintos fejlesztési forráshoz juthat.

A parton köszöntőt mondott még dr. Lengyel Róbert, Siófok-, Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere, és Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke ,aki kiemelte: mindannyiunknak az a célja, hogy a milliárdos fejlesztések révén egész éves szolgáltatásokat tudjunk biztosítani a Balatonnál.

A jegyáremelés mellett minden korábbi kedvezmény idén is él.

Lesz családi jegy, amely két felnőtt és két gyermek kedvezményes hajózását teszi lehetővé. A megnövekedett kerékpáros igény kielégítésére bevezették a gyorshajón is a kerékpárjegyet. Évente átlagosan négyszázezren utaznak a hajókon, a társaság tavaly tíz százalékkal növelte a forgalmát, terveik szerint idén még több utas lesz majd.

Az ünnepségen az Ifjúsági Fúvószenekar adott térzenét, a Siófoki Férfi Dalkör Egyesület és a Balatonfüred Néptánc Együttes adott műsort.

A ceremóniát követően a zsúfolásig telt Nemzeti Regatta hajó ingyenes sétaútra indult.

Fotók: balatonfured.hu

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×