eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Felemás volt a babyboom

Bár összességében 1,5 százalékkal több gyermek született 2016-ban, mint az előző évben, az országban nem mindenhol javult a gyermekvállalási kedv.

A Magyar Nemzet összehasonlította a Központi Statisztikai Hivatal megyékre vonatkozó demográfiai adatait, és azokból kiderült: hiába kedvez a jelenlegi gazdaságpolitika a gyermekes családoknak, azokban a megyékben stagnált vagy csökkent a születések száma, ahol viszonylag jó színvonalon élnek az emberek. Ugyanakkor a legszegényebbek közé tartozó Nógrád megyében és a legalacsonyabb nettó átlagkeresettel bíró Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében messze az átlag felett nőtt a születések száma, előbbiben 4,7, utóbbiban 4,2 százalékkal.

A lapnak nyilatkozó szülész-nőgyógyász, aki Nyíregyházán vezet nőgyógyászati magánklinikát, azt mondta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében átlagosan nem nőtt olyan mértékben a gyermekvállalási kedv, mint ahogy azt az adatok sejtetik, csak a mélyszegénységben élő családok bővülése emeli meg ennyire a statisztikát. A jobb szociális körülmények között élő családok inkább egyre kevesebb gyermeket vállalnak – tette hozzá.

Az országban Budapesten a legjobbak a gazdasági mutatók, valamint itt a legmagasabb és folyamatosan emelkedik a nettó átlagkereset, de ez nem hatott kedvezően a gyermekvállalási kedvre:

tavaly a fővárosban szinte pontosan ugyanannyi gyerek jött a világra, mint egy évvel korábban.

Eközben Szabolcs-Szatmár Bereg megyében, ahol legalacsonyabb a nettó átlagbér, az átlagot háromszorosan meghaladó mértékben nőtt a születések száma.

Az adatok szerint két olyan megye is van, Baranya és Veszprém, ahol az országos trenddel szemben csökkent a születésszám.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×