eur:
394.74
usd:
371.13
bux:
66132.15
2024. április 16. kedd Csongor

Döntöttek a görög mentőövről

Sikerült megegyezésre jutnia Görögországnak az európai hitelezőkkel a mentőcsomag következő részletének átutalásáról a Máltán folyó tárgyalásokon a dpa hírügynökség értesülése szerint.

A hírügynökséget tájékoztató forrás a költségvetési kiadások csökkentéséről és további reformokról megkötött "politikai kompromisszumként" jellemezte a létrejött megállapodást, ami lehetővé teszi az aktuális görög finanszírozási csomag esedékes második részletének az átutalását.

  • Görögországnak a júliusban esedékes törlesztési kötelezettségei finanszírozásához elengedhetetlenül szüksége lenne arra, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus átutalja a segélycsomag következő részletét.
  • Görögország 2010 óta működik hitelezői támogatással.
  • A jelenleg is folyamatban lévő harmadik, és egyben 86 milliárd eurós összegével a legnagyobb mentőcsomagból eddig 31,7 milliárd eurót utaltak át a hitelezők.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup elnöke a Málta fővárosában Vallettában tartott tanácskozás előtt bizakodásának adott hangot a felülvizsgálat eredményes lezárását illetően. "Intenzív egyeztetéseket folytattunk a görög hatóságokkal és az érintett intézményekkel a múlt héten. Erről fogom tájékoztatni a pénzügyminisztereket és utána beszámolok az elért eredményről" - mondta.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter ennél óvatosabban fogalmazott még a tanácskozás előtt, de megerősítette a görög kormány és a hitelezők között a hitelcsomag következő részletének átutalásához szükséges intézkedésekről kialakult egyetértés tényét. "A nehezén túl vagyunk" - fogalmazott.

A héten korábban Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök euróövezeti csúcstalálkozó összehívását helyezte kilátásba arra az esetre, ha nem sikerül megállapodásra jutni a támogatási részlet átutalásáról.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×