Újra felbukkant egy régebbi vírus

InfoRádió
2017. április 5. 20:25
Változás a toplistán.

A világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját az ESET szerint ebben a hónapban is a Win32/TrojanDownloader.Wauchos vezeti, amelynek fő célja további kártékony kódokat letölteni az internetről a fertőzött számítógépre. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül próbál meg adatokat továbbítani a gép operációs rendszeréről, beállításairól, IP címéről, illetve ezen keresztül parancsokat fogad.

Második helyen szerepel a JS/Danger.ScriptAttachment trójai. Ez egy olyan kártékony JavaScript fájl, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és futása során képes a megtámadott számítógépre további kártékony kódokat letölteni. Ezek elsősorban zsaroló kártevők, amelyek észrevétlenül elkódolják a felhasználó állományait, majd a titkosítás feloldásáért cserébe váltságdíjat követelnek.

Ebben a hónapban nyolcadik helyen található az újra visszatérő JS/TrojanDownloader.Nemucod trójai. Ez a kártevő HTTP kapcsolaton keresztül további kártékony kódokat igyekszik letölteni a megfertőzött számítógépre. Az eddigi megfigyelések szerint a Locky és a TeslaCrypt titkosító zsaroló kártevők terjesztésében is aktívan részt vett.