Egy megoldás az egeket verő albérletárak ellen

InfoRádió
2017. április 5. 11:05
Egyre több bérlakásban élő számára megfizethetetlenek a díjak.

Egy nap alatt több százan írták alá azt a petíciót, amelyben a Habitat for Humanity Magyarország átfogó kormányzati intézkedéseket sürget a tarthatatlan hazai bérlakáshelyzet javítása érdekében. A szervezet azért indított kampányt, mert álláspontja szerint a néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak és a megfelelő jogi védőháló hiánya kiszolgáltatottá teszi a bérlőket, miközben a lakástulajdonosok helyzete sem elfogadható - írta a Magyar Nemzet.

A szervezet felmérése szerint egy 50 négyzetméteres albérlet ára

a fővárosban az átlagkereset csaknem 70 százalékát, egy vidéki nagyvárosban pedig majdnem 60 százalékát teszi ki.

Különösen súlyosan érinti ez azokat, akik minimálbérből gazdálkodják ki a lakhatásukat - állapítja meg az elemzés, amely szerint egyes településeken már a legolcsóbb, 40-50 négyzetméter közötti alapterületű lakás is elviszi egy minimálbéres fizetés mintegy 80 százalékát.

Hasonlóan nehéz helyzetben vannak a szervezet szerint az otthonuktól távol, a felsőoktatásban tanulók, a szülői támogatás és a diákhitel ellenére is. A hiányzó bérlakások és a megfizethetetlen albérletárak miatt ugyanakkor sokan nem tudnak oda költözni, ahol munkát találnának.

A szabályozás és a jogérvényesítési rendszer hézagai miatt viszont a bérlő mellett a lakástulajdonos is problémákkal szembesülhet.

A probléma szerintük rendszerszintű, mintegy 600 ezer bérlakásban élőt érint közvetlenül.

Mindazok pedig közvetetten érintettek, akik egy jól működő bérlakásszektor hiányában nem jutnak megfelelő otthonhoz.

A Habitat for Humanity Magyarország három irányelv mentén javasol megoldást a hazai bérlakáshelyzet gondjaira.

  • Új adózási szabályokat szeretnének a bérlakások megfizethetőségéért.
  • Nonprofit lakástársaságok, lakásszövetkezetek megalakítását, azok kormányzati támogatását sürgetik.
  • Nagyobb jogi biztonsággal, tájékoztatással és az ügyletek legális keretekbe foglalásának ösztönzésével, a viták rendezésének gyorssá és megfizethetővé tételével biztosítanák a megfelelő működést.

Egyes szakmai számítások szerint tíz éven át évi ötezer bérlakás felépítésére lenne szükség a rászorulók elhelyezéséhez. Ez évente mintegy 40 milliárd forintos kormányzati támogatást igényelne, amit uniós forrásokból is lehetne finanszírozni - állítják szakértők.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!