Jönnek az LNG-vel hajtott Ikarus-buszok

InfoRádió
2017. március 29. 10:55
Cseppfolyós földgázzal hajtott buszokat gyárt az Ikarus, amelyeket augusztusban-szeptemberben mutatnának be az EU-nak. A társaság a BKV-val és a Volánnal is tárgyal ilyen járművek szállításáról.

Magyarország pályázaton nyert pénzt az Európai Uniótól LNG-töltő (Liquefied Natural Gas, azaz cseppfolyósított földgáz) állomások létrehozására, és LNG-meghajtású autóbuszok kifejlesztésére és gyártására. Az Ikarus az első ilyen autóbuszt augusztus végén, szeptember elején mutatja be. Az unióval történt megállapodás alapján ebben az időpontban még csak a terveket kell bemutatni, de én szeretném ha addigra az autóbusz is elkészülne - mondta el Széles Gábor a Magyar Hírlapnak.

Az LNG ára annyira versenyképes, hogy az Amerikai Egyesült Államok a palagázból előállított LNG-t tartályhajókkal szállítja Európába, magyarán szólva az orosz földgáznak nagyon komoly vetélytársa lett - mondta az Ikarus vállalatcsoport tulajdonosa, hozzátéve, hogy ebből adódóan csökkenhet az EU orosz földgáztól való kitettsége.

Európán belül a legnagyobb LNG-felhasználók a skandináv államok, a Benelux államok, Nagy-Britannia és újabban Spanyolország.

Az unió az LNG-vel hajtott autóbu­szok közlekedtetését támogatja, azzal is, hogy LNG-töltőállomás-hálózat létrehozását finanszírozza. Ezek ugyanis egyáltalán nem okoznak környezetszennyezést, mint a hagyományos járművek, emellett lényegesen nagyobb oktánszámmal rendelkeznek.

Széles Gábor hozzátette még, hogy Magyarországon is megkezdődött az LNG-hajtóanyag-előállító üzemek létesítése.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!