eur:
394.42
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Hamarosan vége a Malévnak, de ez nem jelenti az ügy végét

Hamarosan vége a Malévnak, de ez nem jelenti az ügy végét

Öt év után rövidesen lezárul a Malév „f.a.” felszámolása.

Kizárólag a dolgozóknak juttattak csekély összeget, de ők is elégedetlenek, és bizonyára az orosz állami bank sem mond le a pénzéről - írta a Világgazdaság.

Lassan formálisan is befejeződik a Malév „f.a.” felszámolása, amely csaknem öt éven keresztül, újabb és újabb határidők kitolásával folyt. A felszámoló Nemzeti Regionális Nonprofit Kft. elküldte a Fővárosi Törvényszéknek a záró beszámolójukat. Háromezer példányt küldtek, mert a dolgozókkal együtt ennyi hitelezője volt a Malévnak.

Miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálata nyomán nem tett észrevételt a felszámolással kapcsolatban, a törvényszék most kiküldi a dokumentumokat a hitelezőknek, aztán törlik a légitársaságot a cégek közül.

A Malév teljes, bejelentett és elismert hitelezői követelésállománya közel 170 milliárd forintot tett ki. A vagyon értékesítéséből pár milliárd forint folyt be. Mivel a dolgozók követelésének besorolása és időrendbeli keletkezése megelőz minden más követelést, valamint a felszámolásból rendelkezésre álló vagyon a dolgozók teljes körű kifizetését se teszi lehetővé (ezért zajlik a felszámolás egyszerűsített formában), rajtuk kívül semmilyen hitelező nem kapott pénzt.

  • A dolgozók átlagosan a követelésük 50 százalékát kapták meg - eddig.
  • A dolgozók ugyanis pert indítottak a magyar állammal szemben, és a lap információi szerint áprilisban ítélet várható. Ha megállapítják, amit a dolgozók szeretnének, vagyis hogy a Malév az állam miatt jutott a felszámolás sorsára, akkor az államtól egy újabb perben remélhetik a még meglévő követelésük kifizetését.
  • A hitelezők, köztük az orosz állami bank, a Vnyesekonombank (VEB) igényét nyilvántartásba vették és visszaigazolták, de kifizetés az említett okok miatt nem történt.
  • A VEB 2014-ben pert indított a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel szemben, de azt 2016-ban elveszítette. Szijjártó Péter tárgyalt a Vnyesekonombank vezetőjével az adósságtörlesztés peren kívüli rendezésének lehetőségeiről - ennek eredményéről semmit sem tudni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×