eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Eladná lakását? Ne essen ezekbe a hibákba

Eladná lakását? Ne essen ezekbe a hibákba

Az erkély, a felvonó, a szigetelés, a parkoló és a minőségi berendezés akár egyenként is százezrekkel hajtja felfelé az ingatlan árát - hívta fel a lakásukat eladni kívánók figyelmét az OTP ingatlanpont vezető elemzője.

Nincsenek könnyű helyzetben ingatlanuk meghirdetésekor az eladók, hiszen nem lehetnek biztosak abban, hogy lakásuk paraméterei, vagy különleges tulajdonságai valóban értéknövelő tényezők-e.

Sokszor előfordul, hogy az érzelmi kötődés, a saját ízlésnek megfelelő kialakítás miatt az eladók a valós értéknél jóval többre árazzák ingatlanukat

- mutatott rá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. 

Támpontként elmondta, hogy számos tényező növelheti a lakás értékét.

A lift és szigetelés sokat dob az áron

Belvárosi, de nem forgalmas útra néző ingatlanok esetében

nagy fegyvertény az erkély:

jó kilátásúnál az ingatlan négyzetméterárának akár felét is elkérheti egy négyzetméternyi teraszért az eladó  - hívta fel a figyelmet a vezető elemző.

Ugyanez kertvárosban, vagy például a túl nagy méret ugyanakkor már nem feltétlenül jelent ekkora értéket - fűzte hozzá.

A társasházak esetében

a lift szintén fontos tényező.

Bár a földszinti lakások népszerűsége egyre növekszik, de még mindig az emeleti lakások a keresettebbek. Lift nélküli házban például egy első emeleti lakás 5 százalékkal is többet érhet, mint egy harmadik emeleti. Felvonó beépítésével azonban rögtön megfordulhat az arány, és a 3. emeleti ingatlan lesz nagyjából ugyanennyivel értékesebb.

Eladná lakását? Ne essen ezekbe a hibákba

A társasház esztétikai állapota is számít, a felújított és épületgépészetileg is modernizált házban jobb alkupozícióból indulhat az eladó.

Házgyári ingatlanok esetében a panelprogramban felújított, szigetelt és külön mérőkkel felszerelt lakások akár 10-15 százalékkal is többet érhetnek.

Belvárosban vagy fizető parkoló zónában egy, akár nem saját tulajdonú, de szokásjog alapján használt

parkolóhely is milliós nagyságrendet képvisel.

A privát, saját tulajdonú garázs pedig általában többmilliós tétel.

Az egyedi berendezés rizikós

"Tipikus árképzési hiba, ha a tulajdonos túl nagy jelentőséget tulajdonít egyedi berendezési tárgyainak, vagy a saját ízlése szerint, igényesen kialakított beépített bútorzatnak. Kicsi az esély ugyanis, hogy olyan vásárlót fog találni az ingatlanra, akinek ugyanolyan egyedi megoldásra van szüksége" - jelezte Valkó Dávid.

Ugyanakkor mindezek egyértelmű alkupotenciált jelenthetnek a szerződéskor, illetve növelhetik az érdeklődők számát, gyorsíthatják az eladást.

A minőségi berendezések, mint például a mosogatógép, beépített konyhagépek, exkluzív szaniterek, vagy újabban az okosmegoldások, napelem, vagy hőszivattyús fűtési mód, még ha nem is újkori áron, de legtöbbször érvényesíthetők az árban - mutatott rá a szakértő. 

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×