Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szinte nincs olyan cég, amelyik ezt megúszná

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legtöbb esetben emberi mulasztás miatt sérül meg egy cég informatikai rendszere, vagy éri kibertámadás – mondta a Novell Magyarország szakértője. Hargitai Zsolt szerint ma már nem emelhető ki olyan ágazat, amelyet jobban veszélyeztetne a kiberbűnözés, mint a másokat, ráadásul a cégek sem igazán merik nyilvánossá tenni, ha történik velük ilyen.

Hargitai Zsolt szerint mivel a számítástechnikai eszközök ma már különböző automatizmusok alapján működnek, kevesebbet hibáznak és megbízhatóbban működnek, mint az emberek.

„Ezeket a hibákat pedig ki lehet használni különböző támadásokra.

Ha például valamit rosszul állítunk be, kiskaput hagyunk a támadóknak” - figyelmeztetett a Novell Magyarország szakértője.

Hozzátette, hogy a felhasználók szándékosan és figyelmetlenségből is okozhatnak károkat.

Egyes felmérések eredményei szerint

a biztonsági problémák közel kétharmada valamifajta felhasználói hibához, szándékos vagy véletlen károkozáshoz kapcsolódik

– közölte Hargitai Zsolt.

kiberverseny1

„Régebben ugyan a bankok voltak a leginkább kitéve a kibertámadásoknak, ám mivel mára az informatika bekerült gyakorlatilag minden szektorba, és mindenhol egyre nagyobbak és egyre komplexebbek az informatikai rendszerek, ezért ma már minden ágazatban jelen van a kiberbűnözés és minden ágazatban fontos védekezni ellene” - tudatta a Novell Magyarország szakértője.

A felmérések szerint évente

a vállalatok körülbelül 60-70 százalékát éri kibertámadás.

Hargitai Zsolt szerint ennél valószínűleg még több céget ér támadás, mivel mindig vannak olyan társaságok, amelyek nem akarják elismerni azt, hogy ilyen támadás érte őket.

A Novell Magyarország szakértője szerint

a vállalatok, intézmények többségénél előfordul kibertámadás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!