eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66315.93
2024. április 24. szerda György
Ezen a területen még növekedést várnak a cégek

Ezen a területen még növekedést várnak a cégek

Továbbra is erős tranzakciós aktivitás jellemzi a világ cégeit, bár a felvásárlások és akvizíciók volumene és értéke egyaránt csökkent a 2015-ös rekord szintekhez képest – derül ki a KPMG friss, 2016-os, globális tranzakciós trendeket összegző kiadványából. A lassuló globális növekedési környezetben különösen a technológiai szektorban növekedett a felvásárlásokban és az akvizícióban rejlő növekedési lehetőségek kihasználása iránti igény.

A KPMG adatai szerint bár 2016-ban globális szinten 17 százalékkal csökkent a tranzakciók értéke, két tényező hatására továbbra is erős tranzakciós aktivitás jellemezte a világ cégeit:

  • az egyik a zéró közeli kamatok,
  • a másik pedig az, hogy a lassuló globális növekedési környezetben megnövekedett a felvásárlásokban és az akvizícióban rejlő növekedési lehetőségek kihasználása iránti igény.

A fokozott gazdasági és politikai bizonytalanság következtében az év első felét még alacsony tranzakciós aktivitás jellemezte, a kamatemelési várakozások erősödése, és a politikai színtéren bekövetkezett változások hatására azonban az év második felében jelentős tranzakciókra került sor.

„A legjobb lehetőséget továbbra is a szektorok közötti tranzakciók jelentik a vállatok számára” – mondta a 2016-os számokról Leif Zierz, a KPMG tranzakciós tanácsadási üzletágának globális vezetője. „A vállalatok folyamatosan figyelik, mely szektorokban tudnák növelni kompetenciájukat vagy versenyelőnyre szert tenni.”

A szektorok közötti tranzakciók összes tranzakción belüli aránya folyamatosan nőtt az évek során. Míg a 2000-es évek közepén számuk mindössze az összes tranzakció alig több mint 30 százalékát érte el, addig 2015-ben és 2016-ban már 43 százalékot jelzett a mutató. Ezzel párhuzamosan volumenük is nőtt, az összes tranzakció értékén belül 16 százalékról 24 százalékra emelkedett az arányuk.

2016-ban a nemzetközi tranzakciók volumene 3 százalékkal csökkent, értékük viszont 2007 óta nem volt ilyen magas (1300 milliárd dollár) – derül ki a kiadványból. A 2016-os top100 tranzakció közül 41 volt nemzetközi, átlagos méretük pedig hozzávetőlegesen egy millió dollárral volt magasabb az egy évvel korábbi szinthez képest.

Philip Isom, a KPMG felvásárlási és akvizíciós tanácsadási üzletágának globális vezetője szerint „globális szinten egyre erősebb a tranzakciós aktivitás, a nemzetközi tranzakciók mérete növekszik, és arányuk is egyre jelentősebb. Arra számítunk, hogy folytatódik ez a trend.”

Jelentős élénkülés jellemezte az energiaszektort. Tavaly a legnagyobb energiapiaci tranzakció értéke elérte a 753,4 milliárd dollárt, ami nyolcéves rekordnak számít, és a tranzakciók átlagos mérete is nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A top10 energiapiaci tranzakció éréke pedig meghaladta a 12 milliárd dollárt. Idén a technológiai szektorban is növekedésre számítanak.

A KPMG előrejelzése szerint változó tranzakciós aktivitás jellemezheti 2017-et, és a tranzakciós lehetőségek iránti érdeklődés csökkenése várható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×