eur:
393.88
usd:
365.19
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Őrült összeget keres az állam az autók vizsgáztatásán

Őrült összeget keres az állam az autók vizsgáztatásán

Folyamatosan nő az autók száma, ami jó hír az államnak, hiszen csak a műszaki vizsga hatósági díjából tetemes összeg folyik be a költségvetésbe.

Az elmúlt évben csaknem 2,2 millió autó esett át a kötelező műszaki vizsgán, és a járművek tulajdonosai 2016-ban mintegy

26 milliárd forintot fizettek ki

ezért – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Három évvel korábban még csak valamivel több, mint kétmillió autót vizsgáztattak, 2015-ben ez a szám már meghaladta a 2,1 milliót.

A környezetvédelmi és műszaki vizsga hatósági díja 2004 óta változatlan, 16 290 forint. Ennek mértékét, felosztásának és felhasználásának szabályait miniszteri rendelet rögzíti, és attól eltérni nem lehet, árverseny így csak a vállalkozás által nyújtott egyéb kiegészítő tevékenységben van. A cégek még egy-két ellenőrzést elvégeznek, és máris húszezer forint körül– esetenként azon felül – van a végső számla.

Magyarországon tavaly 28 vizsgálóállomást működtetett a közlekedési hatóság, további közel másfél ezret pedig vállalkozók üzemeltettek, utóbbiak részesedése a díjbevételből 40 százalék körül alakul.

A 2016-ban megvizsgált járművek mintegy háromnegyede személyautó, 11 százalékuk tehergépkocsi és 16 százalékuk egyéb jármű, motorkerékpár, autóbusz vagy pótkocsi. 

Az autósok tehát csak a műszaki vizsgára 26 milliárd forintot fizettek ki tavaly, de emellett számos címen gyarapítják az államkasszát. Új autó vásárlásakor például meg kell fizetni a regisztrációs adót, ami akár 80 ezer forint is lehet, plusz a forgalomba helyezés költségét (például a vagyonszerzési illetéket), de az autó fenntartása közben az említett műszakivizsga-díj mellett további kiadások jelentkeznek, amelyek egy része az államnál, másik része – például a teljesítményadó – az önkormányzatnál landol.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×