eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Áremelkedéssel járhatna a kormány legújabb terve

Áremelkedéssel járhatna a kormány legújabb terve

Emelkedhet egyes termékek ára a kereskedelemben tervezett intézkedések miatt – állítja az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Közleményben fogalmazta meg az Országos Kereskedelmi Szövetség a kereskedelemben tervezett kormányzati intézkedéscsomaggal kapcsolatos aggodalmait. Mint írták: az első egyeztetésen megismert tervezet fékezi a kereskedelem egészének további fejlődését, a korszerű szervezési megoldások alkalmazását, ami súlyosan sérti a vásárlók érdekeit és egyes esetekben hátrányosan érinti az alkalmazottakat is,  továbbá egyes termékek ára is emelkedhet a csomag hatására.

A kereskedelmi szövetség szerint a 100 százalékos vasárnapi pótlék és a két szabad hétvége előírása elsősorban a vasárnap nyitva tartó kisvállalkozásokat hozhatja lehetetlen helyzetbe, sokuknak be kellene zárniuk a hét utolsó napján, amivel versenyhátrányba kerülnének.

A kis- és középvállalkozások a megemelt minimálbért is csak nagy nehézségek árán képesek kifizetni,

újabb munkaerő- és bérterhet már nem tudnak vállalni – tette hozzá az OKSZ.

A parkolóhelyek utáni környezethasználati díj tervezett mértéke ügyében, amelytől 20 milliárd forintos bevételt remél a kormányzat, az OKSZ azt írta, hogy jelentős terhet vetít előre. Emellett szervezet felveti, hogy miért kizárólag a napi fogyasztási cikkeket forgalmazó áruházak és a bevásárlóközpontok lennének kötelezettek, több más, környezetet terhelő beruházással, vagy éppen parkolóhelyet kínáló létesítménnyel szemben.

A kötelező létszám előírása ugyancsak súlyos pénzügyi teher a kereskedelmi szövetség szerint, ráadásul a munkaerőhiánnyal terhelt ágazatban – mint írják –

lehetetlen egy ilyen arányú létszámnövelés.

Az online házhozszállítás esetében pedig a kiszállítás egyidejűleg egy járművel több vásárló részére történik, így a környezet terhelése is csökken – tette hozzá a szervezet.

Nonszensznek tartja a kötelező létszámbővítést a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezet is. Az volt a benyomásunk, hogy a kormány mondvacsinált okok miatt büntetné a kereskedelmi láncokat, de még azt sem lehet tudni, hogy a javaslat a diszkontokra, a szupermarketekre, esetleg a hipermarketekre vonatkozna-e - mondta a 24.hu-nak Sáling József, az érdekképviselet elnöke.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a környezetterhelés csökkentésének indokával felvetnék, hogy a több ezer négyzetmétert parkolóként leaszfaltozó kereskedőházak hogyan tudnák megváltani zöldterületek létrehozásával az okozott károkat. Arról is beszámolt, hogy változtatnának a termékek elhelyezésének szabályain, és más uniós országokhoz hasonlóan előírnák, hogy meghatározott eladói térhez meghatározott számú eladó kell. A tárcavezető a felvetendő témák közé sorolta a munkavállalók hétvégi foglalkoztatását is.

Elmondása szerint adópolitikai szempontokat nem mérlegeltek, elképzeléseiknek nem a megsarcolás a célja, hanem a fogyasztók és a munkavállalók érdekeinek védelme. Lázár János kérdésre leszögezte: fel sem merült a lehetősége az áruházak ingyenes buszjáratainak megszüntetése, azzal pedig nem számolnak, hogy a változtatások drágítanák az árakat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×