eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Ez a felsővezetők legnagyobb problémája

A szakemberhiányt jelölték meg a legnagyobb problémának, illetve kihívásnak a magyar cégvezetők - derült ki a PwC Magyarország hazai vezérigazgatói felméréséből. A PwC cégtársa kiemelte a munkaerő problémák mellett a digitális technológia jelentőségét értékelik jóval nagyobbra tavalyhoz képest a vezérigazgatók.

Hét iparág 186 felsővezetőjét kérdeztek meg a felmérésben – mondta el a PwC Magyarország cégtársa. Mekler Anita hozzátette, a szakemberhiány mellett az elmúlt év gazdasági-politikai események hatására megjelenő protekcionizmus megjelenését, illetve a túlszabályozottságot említették a növekedés gátjaként.

„A kérdőív második nagy tanulsága a technológia jelentősége. Minden felsővezető fejében ott van, mint lehetőség, hogy milyen stratégiai területre tudja beépíteni, másrészt kockázatként is megfogalmazódik, amivel foglalkozni kell.”

A digitalizáció, a globalizáció, a technikai felgyorsulás világában óvatosak a felsővezetők, de mindenki

az innovációban és a megújulásban látja a siker kulcsát

– mondta Mekler Anita. Hozzátette, ennek ellenére a személyes digitális készségeiket tekintve nagy a szórás.

„A megkérdezett felsővezetők 50 százaléka azt nyilatkozta, jó digitális készségekkel rendelkezik. Volt, aki napi szinten használja a számítógépet, az internetet, online vásárol és akár a munkára is használja a közösségi médiát, de olyan is volt, aki a számítógép ki- és bekapcsolásáig jutott csak el.”

Mekler Anita elmondta, a saját növekedésüket firtató kérdésre nagyon optimista válaszokat adtak a felsővezetők, ahogy a világ vezetői is.

„Több mint 80 százalékuk pozitívan nyilatkoztak a saját növekedésükről. A magyar gazdaság növekedését illetően is javult a megítélésük. Visszaesést mutatott viszont a globális növekedésbe vetett bizalmuk.”

A szakemberhiány kérdését idén a felsővezetők 92 százaléka valós problémának ítélte – hangsúlyozta a PwC Magyarország cégtársa. A megoldáshoz egyrészt külső, a kormánytól érkező segítséget várnak, de a belülről, például a HR-stratégia átszervezésével, befogadómunkahelyek létrehozásával és a megtartásra való nagyobb összpontosítással is próbálkoznak – mondta Mekler Anita.

Rohamléptékben fejlődik a technológia, a szakemberhiány a legnagyobb probléma

Felerősödött a technológia szerepe a világban – emelte ki a PwC Magyarország vezérigazgatói felmérésében is megjelenő trendet a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke. Futó Péter azt mondta, hétszáz szakmában mérték fel, hogy 2030 után milyen arányban fogják az embereket robotok helyettesíteni. Az eredmény 45 százalék, azaz

a vizsgált szakmák közel fele robotizált lesz.

Az elnök szerint ez egyszerre fenyegetettség és lehetőség, ugyanakkor úgy látja, egyelőre a vállalatvezetők nem gondolkodnak azon, hogy technológiával helyettesítsék a munkaerőt. A technológia csak a hatékonyság javítására szolgál. A szövetség tapasztalatai szerint a legjobban a szakmunkás, a mérnök és az informatikus hiányzik.

Futó Péter kiemelte, a munkaerőhiány jelenleg a többi között azzal kezelhető, ha engedik a cégek a nyugdíjkorba érőket tovább dolgozni.

„A legtöbb ember tovább is akar dolgozni, egyrészt anyagi szempontból, másrészt azt látjuk, hogy aki hamar nyugdíjba megy és nem csinál semmit, az sajnos hamar meghal. Szomorú a kép, de

aki aktív marad idősebb korára, az hosszabb életet élhet.

Dolgozni kell. Be kell vonni az idősebb korosztályt, megfelelő tapasztalattal rendelkeznek, lehet, hogy nincs olyan állékonyságuk, de ha 6, 4 vagy akár csak 2 órát dolgoznak egy nap, az is sokat jelenthet.”

A PwC magyar vezérigazgatók körében végzett felmérése szerint a leginkább a jó problémamegoldó, jól alkalmazkodó és együttműködő munkaerőt kedvelik a cégek, a legnehezebb számukra a megfelelő cégvezetői készségekkel bíró szakembert megtalálni és sok helyen továbbra is probléma a nyelvtudás hiánya.

Az InfoRádió Aréna című műsorának pénteki vendége Mekler Anita lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×