eur:
394
usd:
368.9
bux:
65717.55
2024. április 23. kedd Béla

Stabil adósosztályzatot kapott Horvátország

Negatívról stabilra javította Horvátország "Ba2" szintű államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Moody's Investors Service. Elsősorban a vártnál erősebb gazdasági növekedéssel indokolta a hitelminősítő a döntést.

A "Ba2" hosszú távú horvát szuverén osztályzat a Moody's besorolási módszertana alapján két fokozattal marad el a befektetési ajánlású kategória alapszintjétől.

A kilátás péntek éjjel Londonban bejelentett javításának indoklásában a nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy

a horvát gazdaságban a 2015-ben véget ért hatévi recesszió után folyamatosan erősödő lendületű növekedés kezdődött

, amelynek üteme tavaly 2,9 százalék volt. A Moody's hangsúlyozta, hogy 2016-ra szóló saját előrejelzése 2,1 százalékos növekedést valószínűsített.

A cég várakozása szerint a következő években a horvát hazai össztermék (GDP) évente átlagosan 2,5 százalékkal növekedhet. Ez jóval alacsonyabb ugyan a globális pénzügyi válság előtti években, 2000 és 2007 között mért 4,5 százalékos éves átlagnál, de csak kevéssel marad el a Moody's által a többi közép- és kelet-európai gazdaságban a következő évekre várt 2,8 százalékos éves átlagnövekedéstől - áll a hitelminősítő pénteki londoni elemzésében.

A Moody's szerint az osztályzati kilátás javítását indokolja az is, hogy

visszafordult a horvát államadósság-ráta korábbi meredek ívű növekedési folyamata.

A hitelminősítő adatai szerint a GDP-arányos horvát államadósság a 2008-ban mért 39 százalékról 2015-re 86,7 százalékig emelkedett, 2016 végére azonban a cég becslése szerint 84 százalék körüli szintre csökkent.

A Moody's várakozása szerint az államadósság-ráta 2018-ban 81,4 százalékra csökken tovább.

A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a meglehetősen alacsony "Ba2"-es államadós-besorolás fenntartását a horvát gazdaság szerkezeti gyengeségei és a szerkezeti reformprogram hiánya indokolja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×