eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Magyarország is tárgyalhat az új Tesla-gyár befogadásáról

Magyarország is tárgyalhat az új Tesla-gyár befogadásáról

Elon Musk, a Tesla vezére tavaly novemberben jelentette be, hogy idén kiválasztják azt a helyszínt Európában, ahol a vállalat legújabb Gigafactoryje felépülhet.A Külgazdasági és Külügyminisztérium Portfolióhoz eljuttatott válaszából úgy tűnik, már Magyarország is harcolhat a gigaberuházásért.

Elon Musk, a Tesla vezére évekkel ezelőtt, amikor a Gigafactory 1 helyszínét keresték Amerikában, bedobta a tervezett beruházást a köztudatba, és várta, hogy a jelentkezők egymást túllicitálva jobbnál jobb ajánlatokkal halmozzák el. A terve bejött, az új gyárnak végül otthont adó Nevada ugyanis 1,3 milliárd dolláros értékben adott különböző kedvezményeket a Teslának, amely cserébe vállalta, hogy megvalósítja az 5 milliárd dolláros beruházást és összesen 22 500 új munkahelyet teremt a következő években - írja a Portfolio.hu.

Musk ugyanezt játssza el most Európában is. Tavaly novemberben bejelentette, hogy cége 2017-ben kiválasztja majd az újabb Gigafactory helyszínét a kontinensen, amely 5 milliárd eurós projekt, és összesen 17 ezer embernek adhat munkát.

Az európai országok egymás után jelentik be, hogy szeretnék elérni, hogy a Tesla végül náluk valósítsa meg a gigaberuházását.  Litvánia és  Svédország már komoly erőfeszítéseket tett, de a lap  megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM), hogy folytattak-e már tárgyalásokat az amerikai elektromosautó-gyártóval annak érdekében, hogy az európai Gigafactroy nálunk valósuljon meg.

A folyamatban lévő befektetői tárgyalásokról nem tudunk tájékoztatást adni

- közölte a KKM, tehát már tárgyal Magyarország a Teslával.

A tárca szerint a magyarországi járműipar területén már konkrét eredmények igazolják azt a folyamatot, hogy egyre komplexebb és bonyolultabb tevékenységek érkeznek hazánkba a járműgyártáshoz kapcsolódóan vagy attól függetlenül, önálló fejlesztési tevékenységként. A szektor esetében a két fő fejlesztési irány az önvezető autók, illetve az elektromobilitás, így Magyarország felkerülhet az e-mobilitásban tevékenykedő vállalatok, mint például a Tesla térképére a potenciális beruházási helyszínek előszűrése és kiválasztása során.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×