eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma
Újabb, jelentős emelést kaphatnak még idén a nyugdíjasok

Újabb, jelentős emelést kaphatnak még idén a nyugdíjasok

Két hónap átlagában 2,25 százalékkal emelkedett egy év alatt a nyugdíjas kosár szerint számolt infláció, vagyis eddig ráfizetnek a nyugdíjasok, mivel év elején 1,6 százalékkal emelkedett csak a járandóságuk. Ezért egyre biztosabb, hogy novemberben jön a kiegészítés.

A legfrissebb statisztikai jelentés szerint februárban 2,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest az idősek kosara szerint számolt infláció. Januárban 2 százalékot mért a Központi Statisztikai Hivatal. Ennél magasabb ütemet, januárban 2,3, februárban 2,9 százalékot mutatott ki a KSH a nemzetgazdaság egészében. Azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak az inflációja ugrott meg jobban februárban, amelyek nagyobb tételt tesznek ki a nyugdíjasok fogyasztásában. Ilyen elsősorban az élelmiszer, de az egyéb cikkek (ide tartozik a gyógyszer) is átlag felett, 8,7 százalékkal drágultak egy év alatt - írja az mfor.hu.

A nyugdíjakat eredetileg még kisebb mértékben, 0,9 százalékkal tervezte emelni januártól a kormány, de tavaly ősszel világossá vált, hogy felfelé mutató inflációs kockázatok jelentek meg a gazdaságban. A jegybank azzal nyugtatja a közvéleményt, hogy a lakosság inflációs várakozásai nem változtak, és az inflációs alapfolyamatokkal összhangban mérsékelt szinten, a 3 százalékos inflációs cél alatt alakulnak.

Az MNB 2017-ben 2,4 százalékos inflációt vár, tavaly decemberben, a legutóbbi inflációs jelentés publikálásakor legalábbis ez volt a helyzet. Az új jelentés közzétételére ezekben a napokban kerül sor.

A 2,4 százalékos előrejelzés valóra válása azt jelentené, hogy

idén novemberben pótlólagos nyugdíjemelésben

kellene részesíteni az időseket, hiszen a járandóságuk csak 1,6 százalékkal emelkedett. Erre a választások előtt fél évvel kerülne sor, ezért vannak olyan kritikus hangok, amelyek szerint a kormány direkt nem emelte év elején 2 százalékkal, vagy még nagyobb mértékben a nyugdíjakat, hogy majd év végén tudjon osztogatni.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×