27 könyvesboltot nagy eséllyel elveszítettünk

InfoRádió
2017. március 3. 08:11
Továbbra is súlyos likviditási problémát jelent, hogy az Alexandra-csoporthoz tartozó Könyvbazár Kft. nem fizet a kiadóknak több hónapja, és most március elsejével bezárták a boltok felét - ismertette a jelenlegi helyzetet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. Kocsis András Sándor hozzátette: nem véletlen tehát, hogy a korábban megfogalmazott, a könyves szakma támogatásáról szóló javaslataikat most a kormányfőnek is elküldték, kérve a segítségét.

„56 boltból 27 biztosan bezárt. Ezeket nagy eséllyel a könyvszakma el fogja veszíteni, bár a következő hetek még nagyon sok változást hozhatnak” – jelentette ki Kocsis András Sándor.

Elmondta: információik szerint a Janikszky-Líra Kft. 25 bolttal kapcsolatban tárgyal. Ugyan jogilag még egyáltalán nem tisztázott, hogy ezeket a boltokat ők fogják működtetni, de a szándékuk egyértelmű.

Hozzátette: két kiadó öt boltot szeretne működtetni együtt. Egy boltban már meg is állapodtak, a többiben azonban még nem.

„Egy másik kereskedő csoport pedig 4-5 bolttal kapcsolatban tárgyal, ám egyáltalán nem szeretnének olyan megállapodásban részt venni, amiben bármilyen formában a Rainbow Kft. érintett lehet” - vázolta az elnök.

Kocsis András Sándor emlékeztetett, hogy körülbelül 3 milliárd forint hiányzik a kiadóknál, ami időközben valószínűleg növekedett.

Az elnök szerint a könyvszakmában a legsürgősebb az úgynevezett állami követelésfelvásárlás lenne.

„Többek között ezért is jött létre az Állami Követeléskezelő Központ, mivel egy követeléskezelő sokkal nagyobb eséllyel áll szemben egy felszámolóval, mint négyszáz beszállító” - magyarázta.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke szerint az egyik legnagyobb segítség a könyvszakmának a TAO-kedvezmény lenne.

„Nagyon örülünk, hogy a színházak világa, a filmművészet és a sport TAO-ban részesülhet. Azt javasoljuk, hogy a kiadók is az éves árbevételük 20 százalékáig befogadhassanak TAO-t. Ez rendkívül nagy előrelépés lenne” - mondta Kocsis András Sándor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
27 könyvesboltot nagy eséllyel elveszítettünk
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást